Referendumul de la Sebes, in presa de astazi

Romania libera, Transilvania: Referendumul de la Sebes, invalidat din pricina prezentei scazute la vot

50.000 de lei noi au fost cheltuiti degeaba cu referendumul de la Sebes privind productia de formaldehida a companiei Kronospan

Doar 6.905 de persoane, adica 27,23%, din cei 25.300 de alegatori inscrisi pe listele electorale, au ales sa-si exprime dreptul de vot in cadrul referendumului de duminica. In conditiile in care prezenta a fost mai mica de 50%, Biroul Electoral a luat decizia invalidarii scrutinului.

Pentru organizarea referendumului, solicitat in repetate randuri de catre Grupul de Initiativa care a adunat
in acest scop 3.000 de semnaturi, Primaria Sebes a cheltuit aproximativ 50.000 de lei. De asemenea, la sectii si la Biroul Electoral de Circumscriptie au muncit peste 100 de persoane. Paza a fost asigurata de 40 de jandarmi si politisti.

"Nimeni nu este nebun sa isi doreasca sa se produca substante cancerigene pe raza localitatii sale, astfel incat rezultatul referendumului era usor de prevazut. Eu ii intreb, insa, pe consilieri care va fi pasul urmator, pentru ca nu au cum sa foloseasca acest referendum pentru a lua o decizie capitala", a declarat prefectul de Alba, Cosmin Covaciu.

Primarul din Sebes, Alexandru Dancila, a afirmat ca a fost obligat sa organizeze referendumul, ca urmare a unei hotarari luate in Consiliul Local.

"Conducerea firmei Kronospan Sebes va solicita inca o data implicarea reprezentantilor administratiilor locale si judetene intr-un dialog deschis", a spus Adrian Bacila, director de productie la Kronospan Sebes.

Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera, Transilvania

Monitorul de Alba: Primele reactii in urma referendumului de la Sebes

Intreaga agitatie din ultimele doua luni s-a dovedit de prisos in ceea ce priveste referendumul organizat la Sebes, judetul Alba. Din cauza prezentei foarte slabe la vot referendumul a fost invalidat, conform legilor in vigoare. Cei care au dorit organizarea acestui exercitiu democratic spun insa ca este foarte important mesajul transmis si nu rezultatul in sine.

Desi nu conteaza foarte mult in economia finala a situatiei, membrii grupului de initiativa din Sebes considera ca este important de stiut citi oameni au votat impotriva producerii de substante cancerigene in orasul lor. Cititi in continuare citeva reactii ale localnicilor la aflarea procentelor de prezenta.

"Probabil ca nu a fost mediatizat destul de mult la televiziune si in ziare. Asta cred ca este principalul motiv, pentru ca marea majoritate care au ajuns sa voteze au afirmat ca nu au stiut ca astazi este data in care se voteaza pentru interzicerea substantelor cancerigene", a declarat P. Sandita.

"Am venit din toata inima, dar vad ca sintem cam putini. Toti locuitorii din Sebes ar fi trebuit sa vina si speram ca pina la urma vom reusi. Sa ajute Dumnezeu sa nu se dea voie sa se mai lucre cu substante din astea. Noi credem ca referendumul asta o fost bun, dar nu o prea venit lumea. Ii un oras unde sint copii si oameni batrini si trebuie sa luptam toti pentru viitorul nostru", este de parere D. Ileana.

"Votul nostru schimba situatia. Sa stiti ca indiferent de banii care s-or cheltuit merita acest vot pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri", a afirmat S. Cornelia.

"Avem copii si am venit sa votam. Ce o fi om vedea dar daca nu votam parca nu eram impacati pentru noi si pentru familii", a declarat la iesirea de la urne F. Gloria.

"Am votat fiecare pentru sanatatea noastra. Cine nu o votat inseamna ca nu are interesul sa traiasca aici, linistit. Sintem multi cu copii care avem probleme si trebuie sa aiba efect votul nostru", a considerat T. Costin.

"Prezenta a fost atat de redusa pentru ca nu a fost popularizat acest referendum. Masinile pe care au functionat portavocile nu au mers pe toate strazile din oras si asta s-a vazut. Chiar si acum sunt oameni care nu stiu ca astazi (n.r – duminica) a avut loc referendumul", a opinat R. Constantin, proaspat iesit dintr-o sectie de votare.

Primarul municipiului Sebes, Alexandru Dancila, a parut sI el dezamagit de participarea slaba a cetatenilor. "A fost o participare slaba. Probabil ca acesta a fost interesul pe care il manifesta locuitorii municipiului Sebes pentru aceasta problema. Acest referendum are totusi un ecou pentru ca a avut darul de a sensibiliza si alte institutii ale statului fata de problema care exista la Sebes", a declarat Alexandru Dancila.

Rezultatele referendumului de la Sebes. Rezultatele finale ale referendumului local organizat in municipiul Sebes in legatura cu producerea de substante cancerigene pe raza orasului, arata practic ca la vot au mers cei interesati sa se opuna. Pe la urne au trecut 6957 de oameni, adica 27,37% din persoanele cu drept de vot, 6794 dintre acestea, adica 97,65%, votind impotriva producerii de substante chimice cancerigene. 127 de persoane au spus "da", iar 36 de voturi au fost anulate.

Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul de Alba

Unirea, Alba: Referendumul de la Sebes, tratat cu indiferenta de cetateni

A luat sfarsit actiunea ce a atras atentia cetatenilor din municipiul Sebes in ultima perioada – referendumul. Potrivit rezultatelor finale, pe listele scrutinului de duminica au fost inscrise 25.414 persoane, dintre acestea exercitandu-si dreptul de vot doar 6.957, ceea ce inseamna 27,37 la suta din totalul cetatenilor cu drept de vot din Sebes, Lancram, Rahau si Petresti. Din cele 6.957 de persoane, 6.794 au votat "NU" la intrebarea "Sunteti de acord cu producerea substantelor chimice cancerigene pe raza municipiului Sebes?", 127 au votat "DA", iar 36 de voturi au fost anulate.

Asa cum ne-a declarat primarul municipiului Sebes, Alexandru Dancila, ca urmare a rezultatelor obtinute la scrutinul de duminica, la care nu s-au prezentat jumatate plus unu dintre cetatenii cu drept de vot de pe raza municipiului Sebes, referendumul nu a fost validat. Potrivit declaratiei directorului de productie al Kronospan Sebes, Adrian Bacila, "rezultatele referendumului de la Sebes demonstreaza ca cetatenii municipiului doresc rezolvarea tuturor problemelor doar pe calea dialogului, nu prin actiuni de forta.

Conducerea Kronospan Sebes invita din nou cetatenii care au sesizari sau intrebari sa le adreseze la telverde – 0800857666, linie telefonica cu apel gratuit. De asemenea, conducerea firmei Kronospan Sebes va solicita inca o data implicarea reprezentantilor administratiilor locale si judetene intr-un dialog deschis, in vederea stabilirii obiectivelor ce trebuie atinse din punct de vedere al protectiei mediului, pe termen scurt, mediu si lung".

In cursul zilei de ieri, firma Kronospan a trimis doua adrese – Prefecturii Alba, prefectului Cosmin Covaciu si Consiliului Judetean Alba, presedintelui Ion Dumitrel, in care se amintea: "Prin scrisoarea nr. 1480/27.08.2007, inregistrata la Primaria Sebes cu nr. 23.839 am solicitat acesteia sa accepte oferta noastra de finantare a unor puncte de masurare a emisiilor in orasul Sebes. Intrucat pana in prezent n-am primit raspuns la solicitarea noastra va rugam sa ne sprijiniti in rezolvarea si punerea in aplicare a ofertei noastre, prin implicarea dumneavoastra si a institutiei pe care o conduceti. Daca se doreste si masurarea altor indicatori de calitate a aerului, in afara formaldehidei si pulberilor in suspensie, suntem dispusi sa negociem cofinantarea si pentru acesti parametri".

La randul sau, Mircea Matei, membru al Comitetului de initiativa pentru combaterea poluarii la Sebes este de parere ca "firma Kronospan trebuie sa-si monitorizeze toate sursele de emisie. Prin referendum am vrut sa demonstram ca foarte multi locuitori ai Sebesului sunt impotriva poluarii, mai multi decat cei 3.000 ce au semnat pentru organizarea actiunii recente de la Sebes. Legea referendumului ar trebui schimbata, asa cum s-a intamplat si in cazul presedintelui. Solicitam APM Alba si Garzii de Mediu sa-si faca datoria si sa monitorizeze activitatea Kronospan Sebes. Noi, societatea civila, nu ar fi trebuit sa sustinem organizarea referendumului daca institutiile amintite si-ar fi indeplinit atributiile ce le revin".

Prezenta slaba la vot a cetatenilor demonstreaza faptul ca o actiune de o asemenea complexitate cum este referendumul ar fi trebuit sa se bazeze pe date concrete, pe valori masurate in diferite zone ale municipiului, nu pe "simturi" mai mult sau mai putin sensibile. Banii publici nu pot fi cheltuiti la intamplare, iar cetatenii nu pot fi amagiti cu o actiune care nu aducea nici o schimbare la nivelul localitatii. Daca populatia a fost consultata in legatura cu interzicerea substantelor cancerigene ar fi fost normal ca din aceasta categorie sa faca parte si aditivii alimentari, cei care poate ne fac mai mult rau chiar decat poluarea.

Asteptam cu totii un viitor referendum la care sa aflam parerea cetatenilor cu privire la necesitatea realizarii unei sosele de centura, pentru ca de multi ani incoace traficul din Sebes este infernal, iar infrastructura se distruge incet dar sigur; cat despre poluare, ce sa mai vorbim, ea exista, dar prea putini o vad si… nici macar nu o simt.

Pentru mai multe informatii viziteaza Unirea de Alba

spot_img

Ultimele știri