Regenerabilele, peste 50% din capacitățile energetice nou instalate în 2015

Pentru prima dată în istorie, centralele care produc energie din surse regenerabile au reprezentat peste 50% din totalul capacităților de generare instalate anul trecut la nivel mondial, se arată într-un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

regenerabile

 

Experții AIE susțin că „această piatră de hotar” este dovada transformării rapide a sistemului energetic mondial și estimează că energia regenerabilă va marca o creștere susținută față de petrol, gaze, cărbune și energie nucleară în următorii cinci ani.

Cu toate acestea, experții observă o deteriorare a perspectivelor pentru această industrie tocmai în țările puternic industrializate, care reduc sau desființează sprijinul pentru energia eoliană sau solară, așa cum se întâmplă în Marea Britanie.

Asistăm la transformarea piețelor de energie ale sistemului condus de energiile regenerabile, iar acest lucru se întâmplă foarte repede. Această transformare și creșterea a energiei din surse regenerabile va fi condusă, în următorii ani, de țările în curs de dezvoltare, mai degrabă decât țările industrializate”, a declarat Fatih Birol, director executiv al AIE.

Asia, „motorul de creștere” pentru regenerabile

Potrivit raportului AIE,  Asia va fi „motorul de creștere”, condus de China și India.

China este un capitol separat. China singură va fi responsabilă pentru 40% din noile capacități instalate la nivel mondial în următorii cinci ani”, a spus Birol.

Se estimează că Republica Populară Chineză va adăugat echivalentul a 305 GW de capacități regenerabile, în următorii cinci ani, iar India 76 GW.

La nivel global, în 2015, au fost instalate capacități nete de producere a energiei regenerabile de 153GW, echivalentul capacităților centralelor din Canada, în creștere cu 15% față de anul trecut. Capacitatea netă reprezintă noile capacități instalate minus închiderea celor vechi, așa cum este gazul unor hidrocentrale depășite.

Eolianul și solarul vor lua „partea leului” și pe viitor

Fermele eoliene onshore și instalațiile fotovoltaice au foat anul trecut principala țintă de investitori, cu capacități noi instalte de 63GW, respectiv 49GW. Previziunile spun că cele două tehnologii sunt, de asemenea, vor lua „partea leului” și pe viitor. Capacitățile fotovoltaice se vor tripla, iar cele eoliene își vor dubla numărul.

De asemenea, se așteaptă ca și costurile acestor tehnologii să marcheze reduceri drastice și fără precedent în ultimii ani. De exemplu, până în 2021, tehologia eoliană s-ar putea ieftini cu încă 15%, iar cea fotovoltaică cu până la 25%.

„Costul centralelor eoliene a scăzut cu aproximativ o treime în ultimii cinci-șase ani, iar cel pentru instalațiile fotovoltaice cu 80%”, a declarat Birol, adăugând că, în timp ce costul gazelor naturale  avut, de asemenea, o scădere recent, nu a fost de aceeași intesitate că energia verde. „Declinul costului energiilor regenerabile a fost foarte rapid și într-o perioadă foarte scurtă de timp. Acest lucru este fără precedent”.

spot_img

Ultimele știri