Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Restituirea taxei pe poluare estimată la 3 miliarde de lei

Impactul total al restituirii taxelor pe poluare pentru autovehicule este estimat la aproximativ 3 miliarde de lei, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

taxa

Estimăm că vor fi în medie 590 de milioane de lei pe an”, a adăugat ministrul Mediului, precizând că plățile vor fi făcute fie de la bugetul de stat, fie de la bugetul Fondului de Mediu, în funcție de anul în care a fost plătite și de autoritatea care a încasat acele sume.

Potivit datelor prezentate de Cristiana Pașca Palmer, în perioada 2007 – 2008, taxele au fost încasate la bugetul de stat prin Ministrul de Finanțe, iar în perioada 2008 – 20013, prin intermediul Fondului de Mediu.

Conform noilor proceduri de restituire, Administrația Fondului de Mediu va pune la dispoziția ANAF un cont dedicat restituirii acestor taxe. Sumele vor fi calculate cu dobânzile aferente din ziua plății taxei până în ziua restituirii integrale, actualizate cu indicele prețurilor de consum. Contribuabilii vor primii câte 20% din sumă, pe o perioadă de cinci ani.

Care este procedura?

Dacă până acum cetățenii erau nevoiți să apeleze la deciziile instanțelor de judecată pentru a-și recupera banii percepuți de statul român sub formă de taxe în dezacord cu dreptul european, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Ordinului comun al Ministerului Mediului și ANAF procedura de restituirea a taxei de poluare pentru autovehicule a devenit mult mai simplă.

Populația își poate recupera sumele plătite printr-o simplă cerere de restituire depusă la unitățile teritoriale ANAF de care aparțin.

Cererea de restituire trebuie să fie însoțită de un dosar, care, printre altele, va conține copia documentului care face dovada plății taxei pe poluare, precum și copii ale cărții de identitate a autovehiculului și certificatului de înmatriculare.

Solicitantul va afla în termen de 55 de zile data la care își poate încasa suma pe care statul i-o datorează.

Practic, traseul dosarului fiecărui român este următorul: imediat după depunere intră în analiza ANAF, pentru ca, în termen de cel mult 45 de zile, să fie emisă o decizie de plată. Decizia va fi comunicată solicitantului în maximum 10 zile de la emiterea ei.

Se estimează că, în perioada 2007- 2013, circa 1 milion de cetățeni au plătit una din cele trei taxe neconforme cu dreptul european, respectiv taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Începând cu anul 2010, de când au apărut primele decizii judecătorești în acest sens, statul a restituit, în total, aproximativ 1 miliard de lei.

Citește și:

Se simplifică restituirea taxei pe poluare. Bugetul AFM nu va fi afectat

spot_img

Ultimele știri