Ieri am terminat resursele Pământului pentru anul 2016

Până pe 8 august, omenirea a consumat deja toate resursele pe care Pământul le poate genera pe parcursul întregului an. De ieri și până la finalul lui 2016, vom consuma resursele de care ar trebui să beneficieze generațiile viitoare.

resursele

Anunțul a fost făcut ieri de Global Footprint Network și WWF. Cele două organizații încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la consumul excesiv din zilele noastre. De aceea, au creat, încă din anul 2000, Earth Overshoot Day sau Ziua Suprasolicitării Pământului. Este ziua care marchează intrarea în perioada de „deficit ecologic”.

Acest deficit semnalează faptul că solicitările umanității depășesc capacitatea de regenerare a Pământului din anul respectiv. În data de 8 august 2016, am epuizat resursele pe care Pământul le putea produce pe parcursul întregului an. De acum, urmează să folosim resursele generațiilor viitoare și să acumulăm dioxid de carbon în atmosferă.

Cum a evoluat consumul de resurse

În anul 1961, omenirea consuma trei sferturi din resursele naturale generate într-un an de planetă. Până în 1973, amprenta de carbon s-a dublat, marcându-se astfel intrarea pentru prima dată în deficit ecologic. În prezent, am avea nevoie de resursele produse de mai mult decât o planetă și jumătate.

Această cerere se reflectă și în evoluția datei stabilite pentru Earth Overshoot Day. Acum 15 ani, Earth Overshoot Day avea loc în octombrie. Anul acesta, s-a mutat pe 8 august, cu o săptămână mai devreme ca anul trecut și cu două mai devreme decât în 2014.

Prin acordul climatic de la Paris, aproape 200 de națiuni s-au angajat să reducă amprenta de carbon până aproape de zero, până în 2050. Conform WWF, unele țări au început să ia măsuri eficiente.

Cum pot statele să își reducă amprenta de carbon

WWF și Global Footprint Network încurajează guvernele să ia măsuri prin care pot reduce semnificativ poluarea. Organizațiile dau ca exemplu statul Costa Rica, țară care a generat 97% din electricitate din surse regenerabile de energie, pe parcursul primelor trei luni ale anului 2016. Portugalia a demonstrat deopotrivă că își poate asigura energia exclusiv din surse regenerabile, chiar dacă doar pentru câteva zile. Reușita a fost replicată de Germania și de Marea Britanie, timp de numai câteva minute, însă.

De asemenea, guvernul chinez a prezentat un plan de reducere cu 50% a consumului de carne. Astfel, autoritățile estimează că vor reduce emisiile de dioxid de carbon cu 1 miliard de tone, până în 2030.

În acest context, Mathis Wackernagel, Președintele Global Footprint Network, se declară oarecum optimist:

Un astfel de mod nou de viață vine cu multe avantaje; iar trecerea la acesta necesită efort. […] Vestea bună este că acest nou mod de viață este posibil, cu tehnologia actuală, și este avantajos din punct de vedere financiar, cu beneficii totale mai mari decât costurile. Acesta va stimula sectoarele emergente, cum ar fi energia regenerabilă, reducând în același timp riscurile și costurile asociate cu impactul schimbărilor climatice asupra infrastructurii inadecvate. Singura resursă de care avem nevoie suplimentar este voința politică.

Acțiunile nu trebuie să se limiteze însă doar la nivel guvernamental. Inițiatorii Earth Overshoot Day prezintă câteva metode prin care și consumatorii de rând pot contribui la reducerea amprentei de carbon globale.

resursele

spot_img

Ultimele știri