Adevarul: Ecologistii pregatesc cea mai mare actiune de curatenie

Romanii sunt chemati sascape tara de sub stapanirea gunoaielor, urmand un model din Estonia. Proiectul „Let’s Do It, Romania!“ va fi lansat anul viitor si se bazeazape ajutorul voluntarilor, al autoritatilor locale si al firmelor de salubritate.

Romanii care s-au saturat savadamormane de gunoaie la tot pasul sunt chemati de organizatia Eco-Assist saparticipe la actiunea „Let,s Do It, Romania!“. Proiectul are ca scop colectarea deseurilor din toate colturile tarii si va fi implementat in primavara anului viitor.

Initiatorii campaniei nationale de curatenie vor saimplice in aceastaactiune autoritatile de mediu, primariile, consiliile locale, firmele de salubritate si, nu in ultimul rand, pe toti cei care doresc saparticipe in calitate de voluntar.

Ideea ii apartine Lianei Buzea, presedinta Eco-Assist, care a luat ca model Estonia, stat european ce, intr-o singurazi, a strans 10.000 de tone de deseuri. „Modelul pe care ne-am gandit sa-l aplicam si in Romania este cel al proiectului national eston, «Let’s Do It 2008!». In acest proiect s-au implicat 50.000 de voluntari, iar cantitatea de deseuri stransain prima zi a fost impresionanta“, a declarat, pentru „Adevarul“, Liana Buzea.

Curatenie farabani

Proiectul se bazeazape ajutorul voluntarilor si pe sprijinul cu diverse materiale, manusi, saci menajeri, transport, oferit de companiile private si de stat. „Vrem doar ajutorul celor care se hotarasc sase implice in aceastaactiune prin resurse umane, materiale, de exemplu manusi ori saci, iar autoritatile locale sau firmele de salubritate vor fi rugate sane punala dispozitie mijloacele de transport“, spune Liana Buzea.

In Estonia, mobilul acestei actiuni a fost dorinta locuitorilor de a scapa de gunoaie. Era acelasi peisaj oferit de PET-uri aruncate la intamplare, erau aceleasi imagini cu situri naturale transformate in gropi de gunoi si aceeasi nepasare fatade mediu manifestatade multi dintre cetateni, ca si in Romania.

Imprejurimile Bucurestiului adapostesc mormane de gunoaie

„Oamenii aruncagunoiul unde le este mai la indemana, insacei nemultumiti trebuie sase hotarascasapunacapat acestei situatii. Echipa a fost sprijinitainclusiv de Ministerul Mediului eston care a mobilizat operatorii de salubritate, iar o firmade telefonie mobilai-a echipat pe voluntari cu celulare, cartele si GPS-uri“, mai spune Liana Buzea.

Depozitarea gunoiului, o problema

Cateva organizatii de mediu si-au exprimat deja dorinta de a participa la acest proiect. Komunitas va pune la dispozitie sediul propriu pentru intalniri, AIESEC va strange voluntari, iar mai multe publicatii locale din Romania vor trimite voluntari si vor participa la mediatizarea „Let’s Do It, Romania!“.

Printre cei care sustin proiectul se numaradeja si Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, iar Ministerul Mediului a primit la sfarsitul saptamanii trecute un comunicat din partea Eco-Assist prin care a fost instiintat de aceastainitiativa.

Misiunea celor care s-au hotarat sacurete Romania de gunoaie nu va fi deloc usoara, mai ales casortarea si depozitarea deseurilor vor fi, cu siguranta, unele dintre obstacole. In acest moment, Romania trece printr-o situatie dificila, creatade gropile de gunoi. Multe dintre depozitele vechi au fost ori trebuie inchise, iar unele dintre cele noi se aflain stadiul de proiect.

Deseurile din constructii sunt aruncate la marginea drumului

„Vrem sasortam gunoaiele pe care le vom strange. Avem insanevoie de ajutorul statiilor de sortare, cum avem nevoie si de autoritatile locale, dar si de operatorii de salubritate, care sane ajute satransportam gunoaiele stranse“, sustine Liana Buzea.

Estonia are o suprafatamai micade cinci ori decat Romania, iar perioada in care se estimeazacava fi facutacuratenie de catre organizatiile de mediu in aceastataraeste intre trei si cinci ani. Proiectul a fost implemementat in 2008, iar costul acestei actiuni de salubrizare la nivel national se ridicala un milion de euro.

Modelul eston, de succes

Campania a avut succes si a primit sprijinul autoritatilor, al cetatenilor sau al firmelor private. „Vrem samergem in Estonia, saaflam cum au procedat ei, iar la prima conferintade presa «Let’s Do It, Romania!» vom invita un reprezentant eston“, incheie Buzea.

spot_img

Ultimele știri