Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: El Niño isi anunta venirea

Probabilitatea ca acest fenomen climatic sa-si faca aparitia anul acesta este de 80%. El Niño are efecte asupra climatului global. Consecintele se manifesta prin fenomene meteo extreme. Inundatiile sunt mai frecvente in anumite regiuni in timpul fenomenului El Niño.

Oamenii de stiinta au anuntat ca aparitia fenomenului climatic El Niño, ce are efecte asupra conditiilor meteorologice in intreaga lume, este iminenta. Cercetatorii de la Administratia Nationala pentru Studii Oceanografice si Atmosferice din Statele Unite (NOAA) au anuntat ca se asteapta ca fenomenul sa ia amploare in timpul iernii 2009-2010.

„Am constatat ca temperaturile au devenit din ce in ce mai ridicate in cursul ultimelor luni in partea de est a Oceanului Pacific, la Ecuator“, a spus Gerry Bell, meteorolog la NOAA. „In iunie, temperaturile oceanice erau cu aproximativ un grad Celsius mai mari decat in mod obisnuit. Nivelul ridicat al temperaturii corespunde cu inceputul unui astfel de fenomen“, a adaugat Gerry Bell.

Efectele El Niño

El Niño are efecte asupra climei globale. Fenomenul are consecinte mai puternice in regiunile tropicale, acolo unde se manifesta prima data. Aceasta zona cuprinde o mare parte a Africii, sudul Indiei, Asia Australa, Indonezia, Noua Guinee, nordul Australiei, sudul Mexicului, America Centrala si de Nord, precum si America de Sud.

Aparitia lui El Niño isi pune amprenta asupra multor aspecte ale vietii umane: proliferarea unor maladii, recolte mai slabe, inundatii si seceta, incendii de padure, schimbari la nivelul cererii de energie, perturbari in ceea ce priveste producerea de hidroenergie si consecinte economice asupra tarilor fragile.

Cercetatorii de la Institutul International pentru Cercetari asupra Climatului si Societatii au indicat ca probabilitatea de aparitie a fenomenului, anul acesta, este de 80%. Acest fenomen se produce probabil de mii de ani, dar primele dovezi istorice in acest sens dateaza din anii 1567-1568. In epoca contemporana, fazele El Niño cele mai marcante au fost inregistrate in 1972-1973, in 1982-1983 si in 1997-1998.

Pentru numeroase tari ale lumii, aparitia noului El Niño se poate dovedi benefica sau nefasta, in functie de forta sa si de consecintele asupra temperaturilor si a nivelului de precipitatii din regiune.

spot_img

Ultimele știri