Adevarul: Garantia pe PET va scapa tara de invazia plasticului

„Curatarea“ Romaniei nu se poate realiza doar prin masuri de educare a populatiei si prin actiuni de ecologizare singulare. Participantii la Scoala de vara de ecologia lacurilor, din Potoci, Neamt, sunt convinsi ca singura solutie pentru stoparea poluarii cu PET este introducerea sistemului „buy-back“.

Introducerea garantiei pentru fiecare sticla din plastic comercializata in Romania este singura solutie pentru stoparea poluarii cu aceste tipuri de ambalaje. Aceasta este concluzia la care au ajuns cursantii care au participat la Scoala Internationala germano-romana de vara de limno-ecologie. Cursurile pentru protectia mediului s-au tinut intre 24 august si 5 septembrie la Potoci, in judetul Neamt, pe malul Lacului Bicaz.

„Inca de acum sase luni am demarat un program general de mediatizare a unei idei foarte simple, ce deja se practica in Occident, aceea de introducere a garantiei pe fiecare PET“, a precizat Ovidiu Toma, profesor universitar doctor la Facultatea de Biologie a Universitatii „Al. I. Cuza“ din Iasi, organizatorul roman al Scolii de vara de la Neamt.

„Cred ca poluarea cu sticle din plastic este o problema grava, o tragedie nationala. Daca se va institui o lege pentru introducerea taxei de garantie, in Romania se va face curatenie in cel mult trei luni“, a completat profesorul Toma.

Garantia, in valoare de 1 leu

Potrivit lui Ovidiu Toma, doar actiunile educative in randul populatiei nu au rezultate definitive.

„Am avut multe actiuni de masa cu studentii, in cadrul unei campanii pe care am denumit-o «PET Kombat». La inceput am rulat programe de tip educational in scoli, ceea ce este primul pas, dar nu prea au avut rezultate. Cu ajutorul studentilor nostri am continuat cu programe de ecologizare. Nici asta nu prea da rezultate deoarece aceste deseuri revin masiv de la nivelul comunitatilor“, explica profesorul iesean.

Dupa mai multe incercari de a rezolva problema poluarii mediului cu PET-uri, ecologistii au ajuns la concluzia ca singura solutie este introducerea unei garantii pe care populatia ar trebui sa o plateasca pentru fiecare sticla din plastic cumparata. Consumatorii isi pot recupera banii in momentul in care returneaza sticla la magazin.

„Am propus suma de un leu, ce se restituie oamenilor la returnarea ambalajului. Cred ca, din acel moment, nu va mai arunca nimeni o sticla sau, daca o va arunca cineva, o va culege altcineva care vrea sa incaseze garantia“, mai spune Ovidiu Toma.

Prezent la Statiunea de cercetari biologice „Petru Jitariu“ de la Potoci, organizatorul german al scolii de vara, Wolfram Kutsch, profesorul universitar doctor la Departamentul de Biologie al Universitatii Konstanz, ne-a explicat ca in Germania problema poluarii cu sticle din plastic este rezolvata de 10 ani.

„In Germania au fost aceleasi probleme ca si in Romania cu PET-urile, inclusiv pe Lacul Konstanz. In urma cu aproape 10 ani a fost luata masura introducerii taxei de garantie. In prezent, problema poluarii cu PET-uri a disparut. Circa 95% din ambalajele din plastic se intorc la magazine direct prin cumparatori“, a explicat Wolfram Kutsch.

Populatia trebuie convinsa

Populatia insa trebuie convinsa sa accepte aceasta taxa. „Cand am demarat proiectul „PET Kombat“, la o discutie amicala, profesorul Wolfram Kutsch imi spunea ca in Germania a durat aproape 10 ani pana cand populatia sa fie convinsa sa accepte introducerea taxei. Probabil, in Romania va dura 15 ani“, a incheiat Ovidiu Toma.
 

spot_img

Ultimele știri