Adevarul: Ne pot scapa „copacii“ artificiali de noxe?

Cercetatorii britanici au inventat o tehnologie ce absoarbe din aer de mii de ori mai mult dioxid de carbon decat arborii naturali. Circa 23 de milioane de euro ar trebui sa investeasca Guvernul Marii Britanii in 100.000 de „copaci” high-tech ce pot „curata” aerul de poluare.

Cel mai recent raport intocmit de Institutul pentru Inginerie Mecanica din Marea Britanie propune o serie de idei din geoinginerie care ar ajuta omenirea sa scape de pericolele incalzirii globale.

Echipa de cercetatori britanici a studiat sute de variante pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosfera, insa doar trei dintre acestea li s-au parut fezabile, folosind tehnologia existenta in prezent. „Copacii“ artificiali au fost alesi drept cea mai buna solutie pentru absorbtia noxelor din aer pentru ca producerea acestor dispozitive ar genera foarte putine emisii de carbon.

Dioxidul de carbon, stocat in subteran

„In prezent, «copacii» artificiali sunt in stadiul de prototip. Am avansat foarte mult in ceea ce priveste modelul lor si componentele pe care le vom folosi pentru asamblarea acestora. In curand vom avea capacitatea sa-i producem la scara largasi sa-i amplasam“, sustine unul dintre cercetatorii Institutului pentru Inginerie Mecanica, Tim Fox. „Copacii“ vor absorbi dioxidul de carbon prin intermediul unui filtru, dupa care gazul nociv va fi captat si stocat in subteran, in locul fostelor conducte gazifere.

Fox mentioneaza ca prototipul „copacului“ artficial va avea marimea unui container de transport pe mare si va putea absorbi de mii de ori mai multa cantitate de dioxid de carbon decat un arbore natural ce ar avea aceleasi dimensiuni.

Sistemele pot fi montate si la 100 de metri deasupra apei, alaturi de turbine eoliene plutitoare

O suta de mii de astfel de sisteme, ce ar ocupa o suprafata de mai putin de un hectar, ar putea absorbi toata cantitatea de dioxid de carbon produsa in Marea Britanie prin consumul casnic si prin transportul public. Cinci milioane de „copaci“ artificiali ar fi suficienti pentru a modifica semnificativ continutul de dioxid de carbon din atmosfera la nivel global, spun expertii.

Raportul indeamna guvernul sa sustina un proiect de cercetare in acest sens care ar putea costa intre 10 si 20 de milioane de lire sterline (circa 23 de milioane de euro). Printre alte idei inovatoare luate in calcul de specialisti se numara si casele cu acoperis de alge sau cladirile facute din materiale capabile sa reflecte lumina, in scopul racirii Planetei.

Dezavantajele proiectului

Spre deosebire de arborii naturali, „copacii” artificiali au doar capacitatea de absorbtie a dioxidului de carbon, fara a elimina oxigenul necesar asigurarii unui echilibru in atmosfera. Cercetatorii avertizeaza ca prin implementarea acestor tehnologii nu trebuie incurajate defrisarile. Proiectul de amplasare presupune costuri mari deoarece el trebuie sa fie conectat la un sistem de captare si stocare subterana a dioxidului de carbon.

spot_img

Ultimele știri