Adevarul: Voluntarii aduna PET-uri, iar autoritatile locale le imprastie

Organizatia EcoAssist a strans tone de gunoaie, din patru arii protejate, lasate in urma de turisti sau de unii agenti economici. Activistii de mediu care au curatat groapa de gunoi improvizata la cota 1.500 din Sinaia sustin ca autoritatile locale nu au fost preocupate sa scape de aceste deseuri.

Ecologistii au colectat selectiv 500 de saci de deseuri care reprezinta trei sferturi din capacitatea gropii de gunoi formate la Cota 1.500 din Sinaia
Parcul Natural Bucegi, Parcul National Piatra Craiului, Parcul Natural Apuseni si ­Rezervatia Biosferei Delta Dunarii au fost ecologizate de 400 de voluntari care au incarcat in 14 camioane 135 de metri cubi de deseuri la care se adauga peste 1.500 de saci indesati cu gunoaie.

PET-urile au fost „vedetele” acestei actiuni de ecologizare, dar voluntarii ­s-au mai luptat si cu dozele de aluminiu sau cu pungile din plastic. Actiunea EcoAssist face parte din programul „Marea Ecologizare”, iar zonele in care s-a facut curatenie sunt situri „Natura 2000”.

„Legea spune ca pe ariile naturale protejate este interzisa depozitarea gunoiului. Autoritatile locale insa, nu se considera raspunzatoare pentru ce se intampla in aceste locuri si nici nu iau masuri ca sa-i determine pe turisti sau pe localnici sa nu mai lase gunoaie in urma lor”, spune Liana Buzea, presedintele­ EcoAssist.

La Sinaia, groapa de gunoi s-a mutat in rapa

„PET-urile sunt peste tot si pe malul apelor, si pe versantii muntilor, iar in afara de ele zac aruncate folii sau pungi de plastic, cat si doze de aluminiu. Ne alaturam campaniei «Adevarul», de rascumparare a sticlelor goale din plastic, si speram sa gasim impreuna o solutie ca sa scapam de aceste deseuri”, afirma Liana Buzea.

Deseurile stranse de ONG-ul au fost lasate in grija administratorilor ariilor protejate si cel mai probabil vor ajunge la gropile de gunoi, deoarece in zona nu exista centre de reciclare.

Munca in zadar

Voluntarii au adunat 900 de saci cu gunoaie din groapa improvizata la cota 1.500 din Sinaia si sustin ca autoritatile orasului nu fost preocupate sa gaseasca un mod de a scapa de aceste deseuri. Sinaia nu are groapa de gunoi, insa voluntarii au descoperit „groapa” in care se arunca gunoiul, improvizata pe locul unei foste cariere.

Liana a mai spus ca rapa in care au fost depozitate deseurile este accidentata, iar accesul este ingreunat de tufele si de ierburile crescute printre copaci. „E destul de dificil de ajuns, iar munca noastra nu e respectata. In plus, strangeam deseurile de pe un versant, iar, pe celalalt, am vazut cum o persoana arunca din nou gunoaie”, incheie Liana Buzea.

Gunoaiele au fost aruncate in rapa

Peste 135 de metri cubi de PET-uri, folii si pungi din plastic sau alte deseuri au fost stranse din patru situri „Natura 2000” de 400 de voluntari ecologisti, iar gunoaiele incarcate in cele 14 camioane au fost duse la groapa de gunoi sau arse.

spot_img

Ultimele știri