Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Impadurirea terenurilor agricole, amanata din nou

Ghidul de finantare pentru fermieri nu a aparut nici ieri, 8 septembrie, data stabilita dupa trei luni de tergiversari. Reprezentantii Ministerului Agriculturii spun ca abia astazi se finalizeaza discutiile cu privire la publicarea „indrumatorului“ pentru solicitantii fondurilor europene.

Toamna aceasta ar putea fi impadurite cu fonduri europene 10.000 de hectare de teren agricol Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura si Directiile Generale de Regim Silvic si Cinegetic sunt institutiile implicate in redactarea ghidului pentru prima impadurire a terenurilor agricole. Contactate pe parcursul lunilor de amanari si intrebate de ce intarzie lansarea ghidului, reprezentantii acestor agentii au pasat responsabilitatea de la una la alta, fara a da un raspuns concret.

Fonduri de 223 de milioane de euro

Potrivit Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pana in 2013 ar trebui ca fermierii sa impadureasca 50.000 de hectare de teren agricol cu fonduri structurale in valoare de 223 de milioane de euro. Din 2007 nu s-a ocupat nimeni de aceasta masura, dupa cum a recunoscut in luna iulie si Gica Duta, subsecretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Bani sunt, dar proprietarii de terenuri nu-i pot accesa inca pentru ca, de trei ani de zile de la finalizarea PNDR, masura privind prima impadurire a terenurilor agricole nu a fost lansata. Aceasta prevede, pentru anul in curs, alocarea a 22,9 milioane de euro. Duta declara in aprilie ca ghidul de finantare va fi gata pana la mijlocul anului, dar in luna iunie acesta anunta amanarea finalizarii documentului pana in august.

La sfarsitul lunii august insa, subsecretarul de stat a garantat faptul ca ghidul solicitantului va aparea la data de 8 septembrie. El a precizat ca obstacolul principal in aplicarea programului de impadurire a terenurilor agricole este identificarea suprafetelor agricole eligibile. O

rice fermier care detine un teren agricol de cel putin 0,5 hectare va fi eligibil pentru depunerea dosarelor. Prioritate in accesarea banilor europeni insa vor avea proprietarii care vor alege sa impadureasca suprafetele cele mai mari de teren si cele mai apropiate de padurile existente, pentru a putea fi asigurata mai usor paza lor.

„Incurajam asociatiile de proprietari“

Potrivit directorului Regiei Nationale de Paduri – Romsilva, Florian Munteanu, fondurile europene sunt alocate atat pentru impadurirea propriu-zisa, cat si pentru perioada de intretinere a puietilor pana la atingerea maturitatii, cuprinsa intre cinci si sapte ani.

Mai mult decat atat, dupa plantarea arborilor, timp de 15 ani, solicitantul primeste periodic, din fondurile europene alocate, o suma de 110 euro pe hectar, in fiecare an. Daca fermierii se grupeaza in asociatii de proprietari, valoarea redeventei pentru fiecare hectar va fi de 220 de euro anual.

„Ii incurajam pe oameni sa se asocieze in proiectul de impadurire, astfel incat suprafata de padure sa fie cat mai mare si cat mai bine ingrijita“, spune Munteanu.

spot_img

Ultimele știri