Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cotidianul: Schimbari climatice “catastrofale” pana in 2060

Incalzirea globala va avea consecinte devastatoare in numai 50 de ani, cu jumatate de secol mai devreme decat se credea, a avertizat Oficiul britanic de Meteorologie (MO). O crestere a temperaturii medii globale cu 4°C s-ar putea produce pana in anul 2060, provocand secete in intreaga lume, cresterea nivelului apelor oceanice si colapsul ecosistemelor importante.

In regiunea arctica, cresterea temperaturilor va fi mai accentuata, de 16°C, in timp ce Africa Sahariana si intreaga America de Nord vor fi devastate de incalziri de pana la 18°C. Marea Britanie va inregistra schimbari aparent pozitive, mai precis o crestere a temperaturii medii de numai 4°C, tradusa prin veri mediteraneene si un anotimp de cultura prelungit pentru soiurile domestice, dar si pentru cele “venetice”, precum maslinele.

Odata cu temperatura va creste sensibil si numarul mortilor cauzate de valurile de caldura, iar secetele si inundatiile vor aparea tot mai des. Numeroase boli “tropicale”, precum malaria, se vor raspandi si in Europa, care totodata se va confrunta si cu un coplesitor aflux de refugiati din intreaga lume.

Oficiul a realizat un studiu cu concluzii sumbre, pe care l-a expediat Departamentului pentru Energie si Schimbare a Climei (DECC).

Documentul cuprinde cele mai noi informatii privind emisiile poluante rezultate din arderea de combustibili fosili si ia in calcul efectele pe care incalzirea globala le va avea asupra capacitatii oceanelor si padurilor tropicale de a absorbi dioxidul de carbon. Reprezentanti ai peste 190 de tari se intalnesc saptamana aceasta la Bangkok, pentru o noua runda de negocieri sub egida ONU, in scopul de a preveni o schimbare catastrofala a climei. Expertii spera ca negocierile in cauza se vor concretiza in decembrie, la Copenhaga, printr-un acord international de limitare a emisiilor poluante.

Raportul MO mai arata ca nivelul precipitatiilor ar putea scadea cu 20 de procente in zona Mediteranei, in America Centrala si in unele zone de coasta ale Australiei, cauzand secete de proportii nemaivazute. In bazinul amazonian, cresterea temperaturilor va provoca disparitia padurilor tropicale. Topirea permafrostului din Alaska si Siberia va elibera in atmosfera cantitati uriase de dioxid de carbon, accelerand astfel procesul de incalzire.

“Patru grade Celsius ca medie globala inseamna de fapt cresteri mai mari in foarte multe regiuni, precum si schimbari majore in structura precipitatiilor. Daca emisiile poluante nu vor fi reduse curand, vom vedea cu ochii nostri schimbari climatice majore”, a declarat dr. Richard Betts, seful biroului Impacturi asupra Climei, al centrului MO din Hadley.

Studiul MO a fost prezentat ieri, in cursul unei conferinte gazduite de Universitatea Oxford, unde au fost prezentate pe larg efectele schimbarilor climatice asupra Marii Britanii. Acestea includ penurii de apa in sud-est, disparitia unor specii de arbori precum fagul si necesitatea construirii de diguri in unele zone de coasta, precum Norfolk.

Dr. Mark New, de la Facultatea de Geografie si Mediu a Universitatii Oxford, a spus ca oamenii de stiinta au acum mai multe informatii privind cresterile emisiilor poluante recente si din viitorul apropiat, ca rezultat al construirii de centrale electrice pe carbuni in China si India, printre altele. De asemenea, stiinta poate aproxima mai bine ce efect va avea incalzirea globala asupra asa-numitelor “cicluri ale carbonului”.

Spre exemplu, cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera va creste, ca rezultat al descompunerii mai rapide a materialelor organice din sol, in timp ce capacitatea de absorbtie a acestui gaz de catre oceanele mai calde va scadea sensibil.

“Temperatura la care vom ajunge depinde de dioxidul de carbon pe care il eliberam in atmosfera, astfel ca, daca nu reducem rapid poluarea, incalzirea se va produce mai curand. Cu cat vom ajunge mai repede la o crestere de patru grade, cu atat vom avea mai putin timp sa ne adaptam. Patru grade pana in anii 2050, comparativ cu patru grade pana in 2100, ne-ar injumatati practic timpul de adaptare la un nou climat, iar asta poate avea implicatii masive”, a spus New.

Liderii mondiali au convenit doar in principiu sa limiteze cresterea temperaturii medii globale la doar 2°C peste nivelurile preindustriale. Dar aceasta temperatura a crescut deja cu peste 1,3°C, fiind foarte posibil sa depaseasca pragul de 2°C numai din cauza dioxidului de carbon deja existent in atmosfera. New afirma ca lumea ar trebui sa se concentreze asupra limitarii cresterii sub valoarea de 4°C daca dorim sa prevenim cele mai devastatoare efecte ale incalzirii globale.

“Doua grade pot fi importante din punct de vedere politic, dar din punct de vedere factual, multa lume este deja convinsa ca este o cauza pierduta. Mult mai plauzibila este valoarea de patru grade, avand in vedere ce se cunoaste, iar diferenta este suficient de mare cat sa incepem sa analizam cu ce dificultati se va confrunta lumea si cum va arata ea”, a declarat New pentru “The Daily Telegraph”.

“O crestere cu patru grade a temperaturii medii globale va avea consecinte grave asupra securitatii alimentare, a disponibilitatii apei potabile si a sanatatii oamenilor. Acest document arata de ce este imperativ ca lumea sa incheie un acord ambitios la Copenhaga, prin care cresterea temperaturii sa fie tinuta sub doua grade”, a spus si un purtator de cuvant al DECC.

spot_img

Ultimele știri