Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cronica Romana: Negocierile privind reducerea emisiilor poluante “aproape de un impas”

Discutiile din cadrul ONU privind schimbarile climatice sunt “periculos de aproape de un impas”, se arata intr-o schita de discurs al presedintelui Comisiei Europene la ONU, prin care acesta urma ieri, sa dea startul unei saptamani care s-ar putea dovedi decisiva pentru eforturile de a opri incalzirea globala, relateaza agentia Reuters.

Seful executivului european cere statelor in curs de dezvoltare sa-si asume necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera pentru a obtine sprijin financiar din partea statelor industrializate. “Mesajul Europei catre lumea in curs de dezvoltare este acela ca, daca sunteti seriosi in privinta provocarii de reducere a emisiilor, noi va vom ajuta”, se spune in discursul lui Barroso.

“Mesajul nostru catre lumea dezvoltata este acela ca trebuie sa ne luam un angajament financiar credibil fata de lumea in curs de dezvoltare. Ecuatia este simpla: daca nu vor fi bani, nu va fi nicio intelegere. Insa daca nu se va lua nicio actiune, nu vor fi bani!”, se arata in extrasul discursului. Negocierile privind un acord care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, care expira in 2012, s-au blocat din cauza neintelegerilor dintre state privind nivelul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si cel al contributiilor financiare ale statelor bogate catre cele sarace care se angajeaza in reducerea emisiilor.

Discutiile dintre cele 190 de tari membre ale ONU sunt programate sa aiba loc la Copenhaga in decembrie, in incercarea de a ajunge la o intelegere. Barroso va indemna statele lumii sa abordeze serios aceasta problema. Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, organizeaza astazi un summit de o zi pentru a da un impuls acestui proces.

Reducerea emisiilor ar putea crea 10 milioane de slujbe

Cel putin asa sustine fostul premier britanic Tony Blair, care va participa, de asemenea, la negocierile de la Copenhaga. Blair, care ar putea deveni primul presedinte al UE in cazul ratificarii Tratatului de la Lisabona, spune ca, in tarile dezvoltate, politicile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera ar putea crea, pana in 2020, circa 10 milioane de locuri de munca.

Fostul premier britanic este autorul unei initiative proprii referitoare la mediu, bazandu-se pe concluziile unui grup de cercetatori de la Universitatea Cambridge, care sustin ca aplicarea politicilor de reducere a emisiilor ar putea genera o crestere cu 0,8% a PIB-ului mondial timp de cel putin zece ani.

Fostul lider laburist recunoaste ca in prezent costurile energiilor alternative (eoliana, solara, biocarburanti, autovehicule electrice), cu exceptia curentului electric de origine nucleara, sunt prohibitive iar sustinerea lor de catre politicieni ar fi, pe termen scurt dezastruoasa pentru ei, data fiind nepopularitatea unor costuri si taxe mai mari. Pe termen lung, insa, dincolo de faptul ca astfel de masuri sunt inevitabile, ele pot genera si profituri consistente.

spot_img

Ultimele știri