Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Curierul National: Vanzarea drepturilor de emisie de CO2 ar putea aduce peste 2 mld. Euro

Ministerul Mediului a publicat un proiect OUG pentru promovarea tranzactiilor verzi conform caruia Romania ar putea castiga cel putin 2 miliarde euro prin vanzarea drepturilor pentru emisia de 200 milioane tone de dioxid de carbon, din totalul de 350 milioane tone de CO2 care-i revin prin Protocolul de la Kyoto.

Romania si-a asumat un angajament de a reduce emisiile de gaze de sera cu 8% fata de anul 1989. Astfel, in perioada 2008-2012, prima parte a angajamentului in Protocolul de la Kyoto, Romania poate emite circa 1,279 miliarde tone CO2. Ultimul inventar national al emisiilor de gaze de sera a fost finalizat in martie si transmis Comisiei Europene. Conform acestuia, nivelul emisiilor de astfel de gaze din 2007, respectiv 152 milioane tone CO2 echivalent, este mai mic cu aproximativ 37% decat valoarea-tinta medie prevazuta prin Protocolul de la Kyoto in perioada 2008-2012.

"Scaderea s-a datorat in principal reducerii productiei industriale si restructurarii economiei in perioada de tranzitie spre o economie de piata, si nu datorita implementarii unor masuri de reducere efectiva a emisiilor de GHG. In concordanta cu proiectiile emisiilor de GHG pentru perioada 2008-2012, se estimeaza ca Romania isi va indeplini angajamentul de reducere cu 8% a emisiilor, fara masuri suplimentare de reducere", se mentioneaza in documentul citat de NewsIn.

Supliment de venituri la bugetele locale si de stat

Prin proiectul Ordonantei de Urgenta destinat promovarii tranzactiilor cu unitati ale cantitatii atribuite Romaniei prin Protocolul de la Kyoto si pentru implementarea unei "Scheme de investitii verzi" (schema GIS), Executivul sustine ca se vor suplimenta veniturile bugetelor locale. Totodata, vor fi suplimentate veniturile bugetului de stat, unele fonduri destinate sprijinirii indeplinirii obligatiilor de reducere, directa si indirecta, a emisiilor de gaze cu efect de sera, nu vor mai fi alocate.

"In acest sens, este necesara adoptarea unei legi-cadru care sa guverneze realizarea tranzactiilor cu AAU-uri in Romania si care sa acopere omisiunile existente in legislatie, datorita caracterului atipic al obiectului acestor tranzactionari, se impune de urgenta si cu titlu imperativ", se mai adauga in Nota de fundamentare a actului normativ.

Guvernul Romaniei imputerniceste prin acest proiect autoritatea nationala competenta sa tranzactioneze pe piata internationala maximum 200 milioane AAU-uri (echivalent tone de CO2) din surplusul de cantitate atribuita Romaniei.

"Pentru implementarea acestei Ordonante de Urgenta se infiinteaza, in cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu, Unitatea de Management a Schemei GIS, denumita in continuare UMS GIS, ca structura special constituita pentru gestionarea unitara si durabila a fondurilor obtinute in urma tranzactionarii unitatii de cantitate atribuita", se arata in proiectul Ministerului Mediului.

spot_img

Ultimele știri