Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gardianul: Premierul ii cere lui Nemirschi solutii pentru inchiderea gropilor neecologice

Premierul Emil Boc a cerut ieri ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, si comisarului Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, sa ii prezinte saptamanal rapoarte privind verificarile pentru combaterea poluarii. Totodata, seful Guvernului asteapta de la Nemirschi solutiile legale de inchidere a gropilor de gunoi neecologice.

Discutia sefului Guvernului cu cei doi reprezentanti ai Mediului vine dupa ce, la finalul saptamanii trecute, a vazut «rampele clandestine de gunoi» de pe marginea drumurilor. „Din nou, am vazut ceea ce fiecare dintre noi, ca romani, vedem practic in fiecare zi – rampe clandestine de gunoi, mizerii aruncate peste tot, nici un fel de cultura ecologica in aceasta tara“, a spus atunci Boc.

„Facem o lucrare la apartament, mergem si aruncam molozul la marginea drumului, pentru ca nu avem 5 lei in plus sa ducem la rampa de gunoi sau sa chemam pe cei abilitati, mergem la picnic si lasam pungile cu mizerie la marginea drumului“, a mai spus premierul. El a continuat subliniind ca nici criza, nici saracia, nimic altceva nu poate constitui argument sa lasam in urma noastra atata mizerie.

„E o chestie de cultura, suntem o tara a UE, cred ca romanul trebuie sa inteleaga in ceasul al doisprezecelea ca daca fiecare dintre noi nu ne schimbam comportamentul, nu vom schimba nimic in aceasta tara“, a mai spus seful Guvernului. El a precizat ca, in cazul in care autoritatile nu vor reusi sa rezolve aceste probleme, vor fi sanctionate. „Le vom aplica sanctiuni autoritatilor daca nu reusesc sa mentina sub control acest fenomen al poluarii prin toate mijloacele“, a amenintat Boc.

Totodata, seful Guvernului asteapta de la ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, solutiile legale de inchidere a gropilor de gunoi neecologice. Propunerile de eliminare a restantelor in ceea ce priveste inchiderea gropilor de gunoi neecologice, in vederea indeplinirii obligatiilor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana, trebuie prezentate in prima decada a lunii septembrie, conform solicitarii premierului, noteaza Mediafax.
Romania a intrat in 16 iulie in procedura de infrigement, deoarece nu a inchis toate gropile de gunoi neconforme cu standardele UE, asa cum s-a angajat prin tratatul de aderare.

La acea data, ministrul Nicolae Nemirschi a declarat ca din cele 78 de gropi municipale neconforme care trebuiau inchise, activitatea a fost sistata doar la 19. Au ramas 59 de depozite municipale neconforme active, carora li se adauga alte doua din perioada 2006-2007 pe care Romania se angajase sa le inchida si nu a facut-o, a mentionat atunci Nemirschi.

„Probabil ca cele 61 de depozite ramase in activitate, desi nu sunt conforme cu normele UE, vor mai opera o perioada pana stabilim – Ministerul Mediului si autoritatile locale – ce facem cu gunoiul dupa ce le inchidem. In mod logic, Garda de Mediu poate aplica amenzi“, a mai mentionat in urma cu o luna ministrul.

spot_img

Ultimele știri