Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Jurnalul National: Rosia Montana investitii de aur

Romania detine importante zacaminte de aur, iar dezvoltarile miniere rationale pot duce la relansarea cresterii economice.
de Andreea Mihai

Numai la Rosia Montana a fost identificata o rezerva de aproximativ 214,9 milioane tone de minereu, din care se pot produce aproximativ 10,1 milioane uncii de aur si 47,6 milioane uncii de argint. Explotarea acestui zacamant poate aduce in Romania investitii de 4 miliarde de dolari, spun canadienii de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), actionarul majoritar al proiectului.

RMGC este detinuta de Gabriel Resources (80%) si statul roman prin Minvest Deva (19,31%). Gabriel Resources Ltd. este o companie publica listata la Bursa din Toronto, Canada. In prezent peste 80% din actiuni sunt detinute de investitori din SUA, printre care Newmont Mining, al doilea producator de aur din lume, cu 19,7%, si alte doua entitati (unul din cei mai bine cotati brokeri de pe Wall Street si detinatorul celui mai mare fond de hedging din lume).

Proiectul Rosia Montana a fost gandit si dezvoltat pentru a se conforma unor standarde mai stricte decat cele prevazute in legislatia romaneasca si europeana privind conditiile de calitate a factorilor de mediu si de responsabilitate sociala. RMGC si-a luat angajamentul sa foloseasca cele mai bune tehnici disponibile aprobate de Uniunea Europeana, mina de la Rosia Montana urmand a fi una dintre cele mai avansate, tehnologic, din lume.

ABORDARE RESPONSABILA

Acesta este primul proiect aprobat sub noile standarde stricte ale UE. Astfel, daca la Baia Mare, in anul 2000, concentratia de cianura din iazul de decantare era de cateva sute de mg/litru, iar in plan mondial tari precum SUA, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud foloseau ca limita de cianura 50 mg/litru, incepand de la 1 mai 2008, UE limiteaza (pentru noile proiecte miniere) nivelul maxim de cianura la 10 mg/litru. Mina de la Rosia Montana va genera un continut de 5-7 mg/litru inca din prima zi de functionare. Proiectul Rosia Montana a fost revizuit de experti independenti recunoscuti la nivel mondial.

De altfel, RMGC este prima companie din Europa care a semnat Codul International privind Managementul Cianurilor, care recomanda un management riguros al cianurii pe tot ciclul de viata al proiectului (transport, depozitare, manipulare, utilizare si neutralizare).

 

Codul stabileste o monitorizare si raportare periodica, o abordare responsabila a riscurilor asociate, obligativitatea dezvoltarii unor planuri de interventie in situatii de urgenta si o comunicare eficienta a acestora cu publicul interesat. Standardele internationale asigura ca cianura este folosita intr-un mod sigur in activitatea de minerit. Aproximativ 90% din industria mondiala de exploatare a aurului foloseste cianura. Proiectul Rosia Montana a fost gandit si proiectat sa respecte standarde mai restrictive decat cele impuse de UE, inca din prima zi de operare a minei.

INVESTITII

Obtinerea aprobarilor pentru acest proiect va deschide usa si va stimula alte investitii straine in Romania in industria miniera. La nivel national, Proiectul Rosia Montana va genera peste 4 miliarde de dolari pentru economia Romaniei. Canadienii estimeaza ca se va produce un efect de antrenare pe orizontala a investitiilor, deoarece multe firme isi vor infiinta reprezentante, sucursale sau vor incepe proiecte pentru a deveni furnizori pentru industria miniera.

La fel ca in cazul celorlalte investitii, se va dezvolta o serie de activitati conexe mineritului cum ar fi productia de utilaje miniere si aparitia unor ateliere de intretinere a acestora. Deja investitori din industria de cauciucuri pentru utilaje mari si-au exprimat interesul pentru achizitia sau constructia de fabrici de cauciucuri specializate. O firma de inginerie importanta pe plan mondial si-a exprimat intentia de a deschide in Romania un birou de inginerie cu 500 de angajati pentru regiunea Balcanilor.

De asemenea, este de asteptat ca producatorii de otel si reactivi sa isi extinda afacerile pentru a produce cantitatile de produse necesare in industria miniera.

Proiectul va genera 2.300 de locuri de munca directe in timpul constructiei minei si 3.000 de locuri de munca in total pe perioada exploatarii. Toate acestea vor avea un impact major in regiune, unde somajul este de 80%. Curatarea apelor si a mediului va imbunatati starea de sanatate si starea de bine a oamenilor din comunitate atat pentru generatiile actuale, cat si pentru cele viitoare.

RECONSTRUCTIE ECOLOGICA

Proiectul Rosia Montana – "o mina care va stopa poluarea produsa de mineritul vechi". O parte a angajamentului RMGC in acest proiect este rezolvarea problemelor de mediu generate de 2.000 de ani de minerit necontrolat si subfinantat. Metalele grele din apa de astazi sunt cu mult peste limitele legale, ceea ce afecteaza sanatatea comunitatii.

RMGC va investi cel putin 23 milioane de euro pentru curatarea apelor de poluarea istorica. Prin aplicarea unei reconstructii ecologice progresive inca din anul 5 de exploatare a zacamantului, zona va fi reabilitata in intregime. Intreaga suprafata va fi replantata cu vegetatie, iar zona va putea fi redata activitatilor de turism sau agricultura.

CONDITII BUNE DE VIATA

Proiectul Rosia Montana a fost gandit si dezvoltat sub forma unui parteneriat cu economia, mediul, cultura si comunitatea locala. Va fi creata o noua infrastructura care va includa un nou sat cu toate institutiile si utilitatile moderne: case noi pentru locuit, o scoala mai buna, facilitati medicale moderne, spatii de parcare, facilitati turistice etc. Muzeul, restaurantele, hotelurile vor genera reale conditii pentru
turism.

Proiectul Rosia Montana va reabilita peisajul natural, astfel incat comunitatea locala si turistii sa se poata bucura in intregime de el (fara halde vechi si ape acide). Ca parte a angajamentului pe care RMGC si l-a asumat cu privire la punerea in practica a celor mai bune tehnici de minerit responsabil, compania va reface pe deplin zona afectata de proiect. Progresiv, pe masura ce se va incheia activitatea in cele patru cariere de suprafata propuse, acestea vor fi reumplute cu pamant, iar intreaga zona va fi plantata cu vegetatie, asigurandu-se astfel bune conditii de viata, atat pentru oameni, cat si pentru animale.

PATRIMONIU CULTURAL

Din 2001 pana in prezent, RMGC a pus la dispozitie peste 10 milioane de dolari pentru cercetarea patrimoniului cultural si vrea sa investeasca alte 35 milioane de dolari pentru construirea unui muzeu in Rosia Montana. In prezent, galeriile romane de la Rosia Montana se degradeaza si au nevoie de lucrari de consolidare. Planul minei a fost reproiectat pentru a conserva "Centrul Istoric Rosia Montana", "Monumentul Funerar Tau Gauri" mai multe zone protejate galeria "Catalina Monulesti". Cele 41 de case monument istoric vor fi restaurate.
 

spot_img

Ultimele știri