Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania libera: Arhiepiscopia Tomisului a impanzit ariile protejate cu manastiri

La initiativa arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, in ariile ecologice protejate din Dobrogea au fost construite, in ultimii ani, sapte manastiri care nu au autorizatie de mediu.

Asociatiile neguvernamentale de protectie a mediului il acuza pe IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, ca a initiat construirea unor manastiri in ariile ecologice din Dobrogea. Fete bisericesti din Constanta si din Tulcea sunt acuzate, la randul lor, ca au petrecut in ultimii ani foarte multe zile prin birourile primariilor pentru a obtine aprobarile necesare construirii unor lacasuri de cult in arii protejate. In urma acestor demersuri, calugarii au primit de la primarii PSD din Macin, Babadag si Topolog terenuri, sub forma de donatie, pe care s-au amplasat manastirile.

In actele de donatie se precizeaza ca terenul are statut de islaz comunal si se atribuie gratuit Arhiepiscopiei Tomisului pentru construirea lacasurilor de cult. La scurt timp dupa aprobarea acestor donatii, primarii PSD au emis autorizatii de construire. Administratiile locale au ignorat faptul ca terenurile donate au statut de arie protejata ecologic si nu au solicitat autorizatie de mediu anterior emiterii autorizatiei de construire. Astfel, administratorii ariilor protejate s-au trezit cu santiere in zonele ecologice si, in scurt timp, Arhiepiscopia Tomisului a sfintit manastirile chiar daca ecologistii au protestat, iar administratorii parcurilor si rezervatiilor ecologice incepusera demersurile pentru oprirea constructiilor.

Arhiepiscopia Tomisului a construit pana anul trecut, cand s-a constituit Episcopia Tulcea, care a preluat jurisdictia acestor lacasuri de cult, manastiri la Macin si la Valea Teilor, in Parcul National "Muntii Macin". Botanistul Mihai Petrescu, cercetator la Institutul de Cercetari Ecomuzeale Tulcea, spune ca "amplasarea manastirilor in interiorul Parcului National "Muntii Macin" este ilegala, pentru ca in interiorul ariilor protejate exista un numar mare de animale si plante strict protejate".

"In aceste zone sunt interzise constructiile si nu se pot desfasura activitati la care participa mii de oameni, cum este cazul hramurilor respectivelor manastiri", a mai precizat acesta. Episcopia Tulcea a continuat demersurile initiate de arhiepiscopul Teodosie construind, recent, doua manastiri in Padurea Babadag si in zona Cerbu, ambele situate in arii ecologice silvice protejate.

In urma cu cinci ani, fostul guvernator al Administratiei Rezevatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) Virgil Munteanu a reusit, prin intermediul instantei de judecata, sa-i opreasca pe calugarii din subordinea lui Teodosie sa construiasca o manastire pe Grindul Istria, determinandu-i sa mute lacasul de cult in afara teritoriului ARBDD. De atunci, ARBDD nu s-a mai opus constructiilor de manastiri in Delta, desi Garda de Mediu a solicitat sa intervina pe santierele bisericesti de la Stipoc, Crasnicol si Letea. Comisarii Garzii de Mediu au comunicat ARBDD ca "sunt agresate pasarile din coloniile protejate, iar calugarii au fost prinsi, de mai multe ori, braconand", dar nu au primit un raspuns.

Responsabilitate pasata

Reprezentantii Arhiepiscopiei Tomisului spun ca institutia nu mai raspunde de aceste lacasuri de cult si ca singurii care pot da raspunsuri la intrebari legate de aceste acuzatii sunt cei de la Episcopia Tulcea. "Aceste lucrari au fost predate pentru continuare administratiei noii episcopii a Tulcei, care a fost activata in anul 2008. Sectoarele tehnic si juridic de acolo pot raspunde intrebarilor dumneavoastra", a declarat reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului, Alin Constantin Boboc. Episcopia Tulcea a refuzat sa raspunda la acuzatiile aduse de ecologisti.

spot_img

Ultimele știri