Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania libera: Moartea becurilor clasice: azi ies de la vanzare cele de 100 de wati

Incepand de astazi, magazinele nu vor mai putea vinde becurile clasice, cu filament, de 100 de wati. Treptat, pana la sfarsitul anului 2012, toate becurile cu filament vor fi inlocuite in UE de noua generatie de becuri "fluo-compacte", care consuma mult mai putina energie electrica. Becurile clasice de 100 de wati, cu incadescenta, nu mai sunt comercializate, incepand de astazi, in nici un magazin din UE.

Acesta este primul pas in aplicarea unei directive a Comisiei Europene care urmareste sa inlocuiasca total becurile cu filament cu cele de noua generatie, fluo-compacte, care consuma putina energie. UE a fixat un calendar precis de retragere de la vanzare a becurilor clasice: in 2010 dispar becurile de 75 de wati, apoi cele de 60 de wati, in 2011, si cele de 40 si de 25 de wati, in 2012. Pana in 2016, UE estimeaza ca becurile cu incadescenta vor iesi complet din uzul casnic.

Lavinia Andrei, presedintele asociatiei de mediu Terra Mileniul III, ne-a explicat ca avantajele becurilor fluo-compacte sunt consumul mult mai redus de energie si durata de viata mult mai mare decat cea a becurilor clasice. Astfel, desi sunt mult mai scumpe decat un bec clasic, investitia este recuperata in timp. "Principalul dezavantaj este faptul ca ele contin un gaz rar, toxic, si ca, atunci cand vor fi aruncate la gunoi, ar trebui sa fie colectate cu grija, fara sa fie sparte", mai spune Lavinia Andrei. Este vorba despre o cantitate foarte mica de vapori de mercur, iar studiile nu au determinat inca daca poate fi nociva pentru om.

Principalul avantaj al becurilor fluo-compacte este consumul mult mai mic de curent electric – intre 20 si 40% din cat consuma un bec clasic. Peste 90% din curentul electric folosit de un bec clasic este irosit, fiind transformat in caldura, si doar restul de 10% este transformat in lumina, conform unui studiu al General Electric. Prin trecerea la becurile fluo-compacte, factura la curent electric s-ar reduce, in medie, cu 50 de euro pe an, in UE, conform unor calcule ale Comisiei Europene, citate de AFP. Economia la nivelul intregii Uniuni Europene ar fi intre 5 si 10 miliarde euro pe an.

De asemenea, s-ar reduce cantitatea de caldura emanata, ceea ce ar duce la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, extrem de nocive pentru mediu. De exemplu, unele studii sustin ca, daca toti englezii ar renunta la becurile cu filament incandescent, emisiile de CO2 ar scadea ca si cum ar fi disparut doua milioane de masini de pe soselele Angliei. Mai mult, durata de viata a becurilor fluo-compacte este de 8 pana la 15 ori mai mare decat cea a unui bec clasic.

Becurile fluo-compacte sunt mult mai scumpe decat cele traditionale, in Romania pretul lor variind intre 10 lei, pentru modelele slabe calitativ, si peste 30 de lei, pentru modelele de top, eficiente. In UE, ca si in Romania, multe persoane si-au facut stocuri de becuri clasice, argumentand ca nu suporta lumina emisa de noua generatie de becuri. In Romania exista persoane care se plang ca, din cauza fluctuatiilor din reteaua de energie electrica, becurile se ard foarte repede si ca investitia in becuri fluo-compacte nu mai renteaza.

spot_img

Ultimele știri