Romania libera: Soia modificata genetic, scapata de sub control

Organizatia ecologista Agent Green a descoperit in judetul Calarasi, pe raza comunei Chirnogi, o cultura masiva de soia conventionala contaminata cu soia modificata genetic (MG) marca Monsanto.

In Romania, culturile de soia modificate genetic au fost interzise pe 1 ianuarie 2007, in momentul in care tara noastra s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene in ceea ce priveste regimul Organismelor Modificate Genetic (OMG). Cu toate acestea, la mai bine de la trei ani de la interzicerea cultivarii, activistii Agent Green au descoperit in Calarasi un lan de soia conventionala contaminata cu soia MG (neautorizata in UE, unde se aplica toleranta zero in astfel de cazuri). La intrebarea cum se poate ca la trei ani de la eradicarea culturii sa existe semne de contaminare, reprezentantii Agen Green ne-au dat mai multe variante.

"Pana sa fie interzisa cultura de soia MG, pe acele terenuri exact asta s-a cultivat. Este posibil sa fi ramas seminte din acei ani sau cultivatorul, societatea Agrochirnogi, sa fi folosit aceleasi spatii de depozitare. Mai exista o posibilitate, aceea ca Agrochinrogi sa fi cumparat seminte de soia modificata genetic.

Intrebarea este de unde le-a cumparat. Noi am testat cultura pe diagonala si probele le-am trimis la laboratorul autorizat de la Viena, intrucat la noi in tara nu exista asa ceva. Rezultatele au venit pozitive, o parte din probe erau contaminate. Daca nu se iau masuri imediate de distrugere a culturii, boabele produse de o singura planta de soia modificata genetic vor putea fi insamantate la anul, iar contaminarea va fi masiva", ne-a explicat Gabriel Paun, presedinte Agent Green. Organizatia a solicitat Garzii Nationale de Mediu sa distruga cultura contaminata din Chirnogi.

Acesta este al 19-lea caz documentat de cultivare ilegala sau contaminare cu OMG din Romania in ultimii patru ani in care au fost implicate plante precum soia, porumb, cartof si prun. Astfel de cazuri apar nu doar la plantele al caror polen este purtat de vant si de insecte la culturile invecinate, ci si la plante autogame, cum este soia. In acest caz, contaminarea poate aparea pe intregul lant de productie a semintelor si alimentelor: depozitare, insamantare, recoltare si procesare. Problema este cu atat mai mare cu cat, in prezent, Ministerul Agriculturii modifica cadrul legal pentru a asigura coexistenta culturilor de OMG cu cele conventionale si ecologice.

"Este deja evident ca plantele modificate genetic nu pot fi tinute sub control si ca ele pun in pericol soiurile romanesti. Coexistenta plantelor modificate genetic cu agricultura ecologica si cu cea conventionala este imposibila.

Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii insista sa puna pe hartie o legislatie noua in acest sens. Singura solutie reala de a proteja fermierii, sanatatea oamenilor si mediul de OMG este ca ministerul sa opreasca orice astfel de produs modificat genetic sa fie inscris in catalogul national al soiurilor", a concluzionat Gabriel Paun.

spot_img

Ultimele știri