Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ziua de Cluj: Banii europeni pentru deseurile Clujului, conditionati de acordul de mediu

Chiar daca reprezentantii Agentiei Regionale de Mediu sustin ca proiectul centrului regional de deseuri este in intarziere, vicepresedintele Consiliului Judetean, Radu Bica, afirma ca termenii impusi de guvern vor fi respectati.

Studiul de impact ce vizeaza realizarea acestui obiectiv in zona Pata Rat a fost depus pentru obtinerea acordului de mediu inca de saptamana trecuta, asa incat, explica Bica, documentatia pentru obtinerea fondurilor europene va fi depusa cel tarziu la inceputul lunii decembrie.

Seful Garzii de Mediu, Mihaela Rozor, a apreciat ca documentatia pentru proiectul centrului de deseuri a fost eliberata mult prea tarziu, in raport cu datele Dispozitiei Guvernului, ce impune inchiderea gropii de la Pata Rat de anul viitor. “Ca sa fim in grafic cu noua investitie, avand in vedere ca vechea groapa trebuie inchisa de anul viitor, documentatia ar fi trebuit depusa inca din luna mai. Pentru ca procedura pentru eliberarea acordului de mediu dureaza, conform legislatiei, 75 de zile. Or, ea a fost depusa doar saptamana trecuta”, a informat Rozor.

Vicepresedintele Consiliului Judetean, Radu Bica, recunoaste ca s-a intarziat mult cu acest proiect, insa afirma ca nu din vina institutiei pe care o reprezinta. “Pentru acest proiect s-a luat in calcul o cu totul alta locatie. Este vorba despre terenul de la Padureni, comuna Chinteni.

Dupa ce s-a schimbat insa conducerea Consiliului Judetean, Primaria Chinteni a refuzat sa ne mai dea acest teren, iar noi am fost nevoiti sa o luam de la capat, sa gasim un nou amplasament, sa elaboram planurile urbanistice. La randul sau, consultantul Ministerului Mediului, consortiul international Kocks Consult – Environplan SA – EPEM SA – Romair Consulting, a fost nevoit sa modifice masterplanul ce viza realizarea investitiei, apoi sa elaboreze studiul de fezabilitate, iar acum, in final, studiul de impact”, informeaza Bica. in cazul in care s-ar fi mers pe vechiul amplasament, cel din Chinteni, la aceasta ora investitia putea fi demarata, apreciaza Bica.

“Acum am fi avut banii, iar investitia putea fi inceputa. insa chiar si asa, tot ne-am miscat mai bine decat s-a estimat, astfel incat cred ca vom reusi sa inchidem la timp vechea groapa si sa deschidem primele celule ecologice de depozitare a deseurilor”, a sustinut Bica. Conform noului angajament, consortiul Kocks avea termen sa finalizeze studiul de impact la finele lui septembrie.

“Noi le-am fortat mana, pentru ca stiam ca nu putem sari peste procedura de la Mediu, de 75 de zile. Sunt etape de dezbateri, consultari pe care nu avem cum sa le grabim. insa pentru ca au depus de saptamana trecuta acest studiu de impact, inseamna ca pe la jumatatea lunii noiembrie vom avea acordul de mediu. Este ultimul pas pe care trebuie sa-l facem pentru a putea inainta documentatia la Bruxelles, astfel incat sa ne vina fondurile pentru demararea investitiei”, explica vicepresedintele CJ.

Valoarea totala a proiectului “Sistemul de management integrat al deseurilor solide in judetul Cluj” este de 42,7 milioane de euro, din care 35 de milioane de euro provin din finantari europene. Restul sumei va fi sustinut de Ministerul Mediului si Consiliul Judetean Cluj. Investitia se va realiza pe un teren de 11 hectare din zona Pata Rat, pus la dispozitie de Consiliul Local Feleacu. Ar urma sa se realizeze un centru de depozitare si patru rampe de transfer, in Cluj-Napoca, in Campia Turzii, Gherla si Huedin.

spot_img

Ultimele știri