Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ziua: Radioactivitatea melcului

O performanta demna de Romania: a durat aproape doi ani (din toamna lui 2007 pana in decembrie 2008) pentru ca oficialii de la Controlul Activitatilor Nucleare CNCAN sa se lamureasca daca radioactivitatea din batalurile cu fosfogips de la Navodari (jud. Constanta) are un nivel periculos. In tot acest timp, orasul muncitoresc Navodari, de 32.000 de locuitori si tabara de copii din vecinatate au stat cu bomba radioactiva in coasta.

In data de 10 ianuarie 2009 o ancheta a ziarului ZIUA dezvaluia faptul ca in Romania se lucreaza pentru transformarea depozitelor de fosfogips ale fostelor combinate de ingrasaminte chimice intr-o megaafacere imobiliara, cu binecuvantare de la CNCAN (pe atunci, condus de Vilmos Szombori) si cu aprobare de la Ministerul Sanatatii.

Mecanismul era simplu: muntii de fosfogips radioactiv sunt comercializati catre particulari, iar terenurile astfel curatate sunt vandute. Se miza pe suprafetele uriase cu care regimul comunist improprietarise Combinatele. Si in acest caz, insa, criza din sectorul imobiliar a blocat riscantul proiect. Fosfogipsul este un produs secundar rezultat in urma prelucrarii minereului de fosfat cu ajutorul acidului sulfuric pentru obtinerea ingrasamintelor si este radioactiv din cauza prezentei naturale a uraniului si radiului.

Focarele de radioactivitate pot afecta comunitatile umane din vecinatati (malformatii congenitale, cancere s.a.), atunci cand sunt depasite anumite limite. Agentia Americana de Protectia Mediului, EPA, de exemplu, interzice orice utilizare a fosfogipsului (exceptand cazul radionuclizilor foarte mici) si impune stocarea deseului departe de circulatia publica: nu este cazul batalului din Navodari.

Cronologia uraniului

In toamna anului 2007, determinarile Laboratorului de Igiena Radiatiilor Constanta aratau ca uraniul si cesiul dintr-un batal de fosfogips al SC Marway Fertilchim din Navodari au concentratii foarte mari. Pe 13 februarie 2008, CNCAN anunta ca, la acel moment, o echipa de experti se deplasase la fata locului pentru masuratori.

Conform versiunii oficiale, CNCAN identificase "o situatie potentiala de expunere cronica la radiatii". Pe 13 noiembrie 2008, CNCAN recunostea pentru ZIUA ca investigatia de la Navodari nu a avansat deloc. "Analiza se afla in curs de finalizare", sustinea presedintele CNCAN, Vajda Borbala. In ianuarie 2009, ZIUA dezvaluia ca o circulara a CNCAN adresata institutiilor publice partenere propunea "introducerea in circuitul economic al produselor care contin materiale radioactive (deci, inclusiv a fosofogipsului-n.n.)", cu aprobarea Ministerului Sanatatii. Se pregatea astfel un tun imobiliar de proportii.

Pare incredibil, dar de la momentul in care a fost semnalata situatia critica de la Navodari (toamna lui 2007) si pana la momentul in care s-au primit rezultatele Analizei de Securitate ( CNCAN a confirmat pentru ZIUA, luna decembrie 2008) au trecut un an si jumatate: viteza de melc e confirmata de CNCAN cu nonsalanta. Se sustine, astfel, ca "nu este pus in evidenta un impact radiologic semnificativ al batalurilor de fosfogips asupra populatiei", fara sa explice ce inseamna "semnificativ".

spot_img

Ultimele știri