Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ziua: Terra se topeste

Aceste capturi ale unor ghetari, ce nasc in sufletele privitorilor un sentiment nedefinit si coplesitor de teama, uimire si extaz totodata, au fost recent realizate. Cu ajutorul lor, oamenii de stiinta spera sa poata determina cu o precizie cat mai mare viteza de incalzire a planetei noastre. Uriasele bucati de gheata sunt considerate un bun determinant al schimbarilor climatice, iar cel mai propice loc pentru studierea lor este cel din afara Terrei.

Savantul NASA Dorothy Hall declara: "Ghetarii care sunt bune indicatoare ale climei sunt cei de dimensiuni ceva mai reduse, deoarece acestia reactioneaza si temperaturilor regionale si ninsorii". Ea impreuna cu o echipa de oameni de stiinta din intreaga lume au monitorizat, cu ajutorul satelitilor, schimbarile ghetarilor aflati pe teritoriul Europei, Islandei si Alaskai. Ghetarii au tendinta de a se extinde in multe si diferite directii, cu "o parte tragandu-se inapoi si alta ramanand pe loc".

Din acest motiv, satelitii de tipul lui Landsat 5 sunt vitali, deoarece pot masura intreaga margine a acestora, prin analizarea variatelor lungimi de unda reflectate de gheata. Cu toate acestea, nu se stie cu precizie daca ghetarii care se topesc in zona marginilor se micsoreaza, de asemenea, si in jurul centrului, deorece senzorii vizibili satelitului nu pot penetra suprafata ghetii.

Suspiciuni confirmate

Cei mai multi cercetatori sunt de parere ca acesti ghetari pierd de asemenea si din masa. "Este destul, daca nu foarte dificil sa masuram schimbarile de volum ale acestor ghetari. Oamenii sunt nevoiti sa introduca niste jaloane in ei si sa revina un an mai tarziu pentru a observa cat de mare e diferenta in ceea ce priveste inaltimea aces­tora", a continuat Dorothy Hall.

In medie, oamenii de stiinta considera ca ghetarii de pe intreg teritoriul Pamantului se micsoreaza con­stant, parere care confirma sus­piciunile existente cum ca planeta noastra e intr-o continua, puternica si extrem de rapida incalzire. Un expert de la Obser­vatorul Pa­mantului de la NASA mar­tu­riseste:

"In general, cer­ce­tatorii sustin ca incalzirea globala ar fi rezultatul schimbarilor naturale, ciclice ale climatului Terrei, combinat cu efectele poluarii la nivel mondial aparute odata cu revolutia industriala. Ultima oara cand Pamantul s-a incalzit considerabil, sa zicem, a fost cu aproximativ 120.000 de ani in urma. Calotele glaciare din Groenlanda s-au scufundat in ocean, iar apele au crescut cu sase metri peste nivelul existent astazi. Daca s-ar intampla ceva asemanator in zilele noastre, tarile cu iesire la mare – inclusiv Olanda si Bangladesh – ar fi inundate.

spot_img

Ultimele știri