Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ziua de Cluj: Vanatoarea de ciori are si contestatari

Reprezentantii Departamentului de Monitoring al Facultatii de Biologie si Societatea Romana de Ornitologie – Filiala Cluj au sesizat autoritatile clujene asupra faptului ca actiunea de starpire a ciorilor din oras este ilegala. Acestia au motivat ca distrugerea cuiburilor, initiata de municipalitatea clujeana saptamana aceasta, pune in pericol doua specii protejate prin directive europene, ciuful de padure si vanturelul rosu, care cuibaresc in cuiburile de cioara de semanatura.

In plus, actiunea ar contraveni legii deoarece majoritatea speciilor se afla acum in stadiul de reproducere. De cealalta parte, oficialii Primariei spun ca actiunea se concentreaza doar pe distrugerea cuiburilor de ciori, nu si a celorlalte pasari. Cu toate acestea, specialistii au atras atentia ca oficialii nu inteleg ca, spre exemplu, cele doua specii protejate (ciuful de padure si vanturelul rosu – n. red.) depun oua si le clocesc tocmai in cuiburile ciorilor de semanatura pe care au dat dispozitie sa le distruga.

Alin David, asistent specializat in ornitologie de la Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB), a explicat ca, la Cluj-Napoca, pe langa colonia de ciufi de padure de pe Strada Sperantei, iarna mai vin si ciufi din nordul Europei, care, fiind o populatie clocitoare, depun oua si le clocesc in special in cuiburile de ciori de semanatura.

“Vanturelul rosu este o specie tot clocitoare, dar si antropofila. isi depun ouale in cuiburi deja existente din turlele bisericilor, in arborii inalti. Nu isi fac cuib si prefera cuiburile ciorilor de semanatura. Pentru ca aceasta perioada este una in care respectivele specii se reproduc, cuiburile de ciori ar trebui distruse iarna. Cu toate acestea, nu e o solutie impuscarea. Solutia este curatarea orasului. Daca anul acesta distrugi jumatate din populatia de ciori de semanatura, in urmatorii ani, populatia respectiva este predispusa sa isi mareasca efectivul. Aceasta, pentru ca sursa de hrana ramane”, a explicat David.

Pe de alta parte, Cristian Damsa, coordonator in cadrul Societatii Romane de Ornitologie (SOR) Cluj, a subliniat ca actiunea initiata de autoritatile clujene pentru starpirea ciorilor contravine legii vanatorii. “Este ilegal sa deranjezi speciile in perioada de reproducere. Conform legii, ciorile se pot impusca in intervalul 15 august-15 martie si nu acum, cand majoritatea speciilor din parcul central sau alte zone din Cluj se afla in perioada de reproducere sau hranire a puilor”, a atras atentia Damsa.

Colegul sau de la Departamentul de Monitoring din cadrul Facultatii de Biologie, Zoltan Szabo, a subliniat ca in aceasta perioada de reproducere speciile de pasari sunt deosebit de vulnerabile, orice actiune de tulburare a acestora putand duce la scaderea succesului de reproducere si deci o diminuare a populatiei. “Pe banii nostri, Primaria face tot felul de actiuni politice. in loc sa curete Clujul ca sa il scape de ciori, actioneaza la fel in fiecare an si distruge celelalte pasari care coabiteaza cu ciorile, iar la anul, orasul va fi tot plin de acestea. Sunt si amenzi, insa simbolice. Nu stiu sa le fi aplicat cineva. Noi am sesizat autoritatile, insa nu ne-a cerut nimeni expertiza ca sa caute si alte metode pentru alungarea ciorilor din Cluj”, a mai precizat reprezentantul SOR Cluj.

Intr-adevar, oficialii Garzii de Mediu Cluj au recunoscut ca au primit sesizarea (in 9 martie anul acesta – n. red.), dar spun ca deocamdata aceasta este in lucru. “Exista sesizarea in baza noastra de date si vom analiza ce masuri se impun”, a promis comisarul Stanislav Costa.

Seful Asociatiei Vanatorilor Cluj, Ion Mesesan, a explicat ca nu este la curent cu discutiile referitoare la speciile protejate din cuiburile de ciori. “Noi nu avem treaba cu cuiburile. In anii trecuti nu s-au impuscat foarte multe ciori la Cluj. Noi avem o recolta aprobata de Minister si asa impuscam ciorile. Actiuni au mai fost la rampa de la Pata Rat”, a mentionat Mesesan, care s-a scuzat ca este pe teren si nu poate preciza cate ciori trebuie impuscate anul acesta la Cluj.

 

De altfel, la sedinta Consiliului Local de marti, Asociatia Vanatorilor Cluj urmeaza sa primeasca, in cazul in care consilierii locali vor fi de acord, 40.000 de lei pentru actiunile de combatere a ciorilor din oras (bani pentru gloante – dupa cum a explicat primarul Sorin Apostu – n. red.). El afirma ca actiunea vizeaza doar ciorile, care nu sunt specie protejata. “Doar cuiburile acestora vrem sa le distrugem. Voi da dispozitie firmei angajate sa se ocupe (cea de alpinism utilitar Alvend Construct – n. red.) sa nu dea jos decat cuiburile de ciori”, a declarat Apostu. Edilul a mentionat ca in acest fel va tine cont si de sesizarea venita de la Biologie, si de la SOR.

 

Operatiunea “Moarte ciorilor!”

Oficialii Primariei Cluj-Napoca au anuntat, saptamana aceasta, ca au demarat o actiune de toaletare a arborilor care a debutat in Parcul Central, menita sa distruga cuiburile de ciori. Aceasta viza si “Complexul studentesc Hasdeu, zona Hoia-Muzeul Satului, Colonia Pata Rat, precum si alte zone unde s-au identificat cuiburi”, dupa cum informeaza municipalitatea.
 

spot_img

Ultimele știri