Cât și cum risipesc românii când vine vorba de mâncare

129 de kilograme. Este cantitatea de mâncare pe care românii o aruncă la coșul de gunoi în fiecare an. Aceasta deși jumătate dintre ei cheltuie cam 40% din veniturile realizate pe alimente. Iată ce și de ce risipesc.

risipă alimentară

Un român aruncă zilnic peste 350 de grame de mâncare, ajungând să risipească anual 129 de kilograme de alimente. Din această cantitate, 24% este mâncare gătită, 22% – fructe, 21% – legume, 20% – produse de panificație, 11% –  produse lactate și 1% – carne. Risipim aproape cât media europeană, deși avem venituri mult mai mici și cheltuim cam 40% din ele pe mâncare.

 

Paradoxal, o parte dintre români știu că principala problemă este cantitatea de mâncare cumpărată. 39% dintre respondenții unui studiu cred că ar putea reduce risipa estimând corect alimentele de care au nevoie, 34% și-ar dori să poată colecta selectiv deșeurile alimentare pentru a le putea recicla, iar 15% cred că le-ar putea valorifica.

 

Datele aparțin unui studiu-experiment realizat de consultantul de mediu EPC, la comanda Asociației Mai Mult Verde și Centrului de Resurse pentru Participare Publică (Ce-Re). Specialiștii companiei au aplicat în jur de 100 de chestionare pe consumatori și au discutat cu reprezentanți ai producătorilor și ai retailerilor. Au atras atenția că datele obținute nu sunt reprezentative și că este nevoie de o analiză mult mai aprofundată a fenomenului risipei alimentare.

Statistici la nivel european și național privind risipa alimentară

Uniunea Europeană și-a asumat reducerea risipei alimentare la jumătate până în 2030. Pentru aceasta, însă, trebuie să știe cât se risipește în fiecare țară pe fiecare verigă din lanțul agro-alimentar și să identifice metode prin care poate fi prevenită această risipă.

Deocamdată, se bazează pe date existente la nivel comunitar aferente anului 2006. Atunci, risipa alimentară la nivelul UE ajungea la 89 de milioane de tone, României revenindu-i, potrivit estimărilor, 2.55%. Între timp, se pare că această cantitate ar fi crescut, ajungând la 100 de milioane de tone în UE. Date certe nu există, însă se estimează că românii risipesc cam 129 de kilograme de mâncare anual. Până în 2018, statele membre UE trebuie să măsoare și să raporteze cu exactitate risipa alimentară.

Este motivul pentru care, la începutul anului, Ministerul Agriculturii a cerut Institutului de Bioresurse Alimentare să efectueze un studiu privind risipa alimentară în România. Potrivit Elenei Dinu, șefa grupului de lucru împotriva risipei alimentare, au fost coletate deja datele referitoare la risipa alimentară din gospodării. Acestea ar urma să fie prelucrate și publicate până la finalul anului, iar apoi să se realizeze studii similare și pentru alți stakeholderi de pe lanțul agro-alimentar.

spot_img

Ultimele știri