VIDEO Două proiecte românești care combat risipa alimentară, finaliste într-o competiție europeană

Câțiva tineri din Aiud preiau surplusul de legume și fructe din piață și le donează unor familii nevoiașe. Un grup de inițiativă similar, de data aceasta din Cluj-Napoca, organizează cine comunitare din produse locale și alimente care altfel ar fi ajuns la coșul de gunoi. Ambele proiecte sunt finaliste într-o competiție europeană care premiază modele de combatere a risipei alimentare. Le puteți vota zilnic, până în data de 28 februarie 2017, pe site-ul eu-refresh.org.

risipa alimentară competiție europeană
Foto: Societatea pentru Consum Responsabil

Competiția „REFRESH Food Waste Solution” face parte dintr-un proiect prin care Comisia Europeană încearcă să reducă risipa alimentară. La începutul lunii februarie, organizatorii au anunțat finaliștii de anul acesta. Printre ei, se numără și două proiecte românești.

Redistribuirea alimentelor, o soluție simplă, eficientă

Opt tineri din Aiud au găsit o soluție pentru valorificarea alimentelor pe care, înainte, comercianții le aruncau. În fiecare zi de joi, când în Aiud se organizează „piața mare de legume”, doi voluntari preiau de la tarabe legumele și fructele nevândute, care altfel ar fi ajuns la coșul de gunoi.

risipa alimentară competiție europeană
Foto: Societatea pentru Consum Responsabil

Apoi, le donează către familii nevoiașe, selectate pe baza listelor primite de la Direcția de Asistență Socială și de la câțiva profesori cu care colaborează.

risipa alimentară competiție europeană
Foto: Societatea pentru Consum Responsabil

În decurs de doar 3 luni, din septembrie până în octombrie, au reușit să colecteze 800 de kilograme de alimente. Comercianții au oferit varză, conopidă, ardei, roșii, vinete și fructe. În demers, li s-au alăturat două brutării, care au donat pâine. Produsele au ajuns la 50 de persoane defavorizate.

Proiectul din Aiud este de inspirație italiană. A luat naștere după ce inițiatoarea lui, Ioana Man, a participat la un schimb de experiență în Torino. S-a întors cu dorința de a implementa și în orașul natal modelul de combatere a risipei descoperit acolo. Împreună cu Diana Călin, fondatoarea Societății pentru Consum Responsabil, și alți 6 voluntari, au ajuns să facă proiectul cunoscut în Aiud și în întreaga țară.

risipa alimentară competiție europeană
Foto: Robert Puteanu

Dacă inițial tinerii se temeau de reacția comercianților, acum s-au convins de bună-voința acestora și de eficiența proiectului. Diana își amintește de prima discuție cu ei:

„Unde ați fost până acum?”, ne-au întrebat. Cei care locuiesc în satele din împrejurime spuneau că, decât să ducă acasă produsele și să nu aibă cui să le dea, mai bine ni le donează nouă.

risipa alimentară competiție europeană
Foto: Societatea pentru Consum Responsabil

Văzând deschiderea, inițiatorii au montat niște rafturi în piață, iar acum vânzătorii depun surplusul direct acolo. Proiectul tinerilor din Aiud ar putea fi preluat în curând de grupuri de inițiativă din Brașov și Ploiești. În plus, prin intermediul competiției REFRESH Food Waste Solution, acesta este promovat la nivel european. Il puteți vota zilnic până în data de 28 februarie, pe pagina dedicată.

Cinele comunitare, pretext pentru promovarea produselor locale

Proiectul din Aiud este doar una dintre inițiativele de combatere a risipei în care Diana Călin s-a implicat. În luna noiembrie 2016, și-a unit forțele cu Dan Fofiu Sânpetreanu, inițiatorul Repair Café Cluj și fondatorul Asociației Cercul Social, dar și cu cei din organizația clujeană Food Waste Combat. Împreună, au organizat o cină comunitară pentru 80 de persoane, în cadrul Săptămânii europene pentru reducerea risipei.

risipa alimentară competiție europeană
Foto: Robert Puteanu

Nu au gătit însă oricum. Au folosit doar alimente cumpărate de la producători locali și surplusul de legume și fructe donat de către comercianții din piață.

risipă alimentară competiție europeană
Foto: Robert Puteanu

Dan ne-a povestit în ce constat întregul demers, dar materialul video pe care l-au realizat pentru competiție descrie cel mai bine acțiunea:

În total, au adunat 200 de kilograme de mâncare. Cum nu au reușit să o gătească și să o mănânce pe toată, au donat alimentele rămase unei case de copii.

risipa alimentară competiție europeană
Foto: Robert Puteanu

Dan crede că astfel de acțiuni ar trebui replicate la nivel național și că autoritățile ar trebui să le încurajeze, nu să le pună piedici.

risipa alimentară competiție europeană
Foto: Robert Puteanu

Nu ar trebui să fie niciun fel de problemă din punct de vedere legislativ. Dimpotrivă, ar trebui să conectăm eventuale disfuncționalități sociale cu nevoia aceasta de a reduce risipa. Cei care donează ar trebui scutiți de impozit sau încurajați cumva să nu mai risipească.

Proiectul cinelor comunitare din Cluj-Napoca poate fi votat zilnic, până în data de 28 februarie 2017, pe pagina dedicată de pe site-ul competiției REFRESH Food Waste Solution.

risipa alimentară competiție europeană
Foto: Robert Puteanu

Inițiatorii ambelor proiecte speră ca participarea la o competiție europeană să le aducă vizibilitate. Astfel, ei cred că îi pot determina și pe alții să le urmeze exemplul. Rezultatele competiției vor fi anunțate în luna martie, iar câștigătorii vor fi invitați la o conferință pe tema risipei alimentare, care va fi organizată în data de 18 mai 2017, în Berlin.

spot_img

Ultimele știri