România aproape de topul țărilor UE, cu cea mai dezvoltată agricultură ecologică

agricultural landscape in the Quertfurt Plate (Saxony-Anhalt, GeAvând în vedere preocupările Uniunii Europene (UE) de susținere a agriculturii ecologice, a semnalelor pozitive din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a Guvernului României privind agricultura ecologică, dar și a interesului unui număr din ce în ce mai mare de producători pentru acest sistem de producție agricolă, România are șanse reale să devină, în viitoru apropiat, una dintre țările UE cu cea mai dezvoltată agricultura ecologică.

În ceea ce privește situația actuală a agriculturii ecologice din România, pot spune, fără rezerve, că acest sector este în continuă dezvoltare și perfecționare, din toate punctele de vedere”, spune dr. ing. Ion Toncea, șeful  „Centrului de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic pentru Agricultură Ecologică”, INCDA Fundulea.

Acesta consideră că România deține în momentul de față un număr corespunzător de producători și consumatori și un volum și diversitate de produse agricole și alimentare ecologice. De asemenea, există o diversificare și în privința formelor de comercializare – de la vânzarea directă din fermă până la vânzarea online. Și în privința perfecționării tehnologiilor de producție,  agricultorii români se orientează după standardele stabilite ale agriculturii ecologice. Astfel, îmbunătățirea standardelor agroecologice și simplificarea reglementărilor privind producerea și comercializarea produselor agricole și alimentare ecologice se face permanent, precum și controlul acestor activității.

Din păcate, programele de învățământ în domeniul agriculturii ecologice sunt sporadice, iar acolo unde și atunci când există, sunt, în multe cazuri, susținute de cadre didactice fără o pregătire teoretică și, mai ales practică de specialitate”, a adăugat Toncea.

Finanțarea precară, o problemă constantă

Sursele de finanțare a agriculturii ecologice sunt relativ puține, atât ca număr, cât și ca volum. Subvențiile din partea UE și a statului, în acest moment, sunt necorespunzătoare ca volum comparativ cu costurile de producție și doar pentru perioada de conversie. De asemenea, agricultorii pot apela la finanțări oferite prin masurile de stimulare a fermelor de familie, a producerii de produse de calitate si prin programul sectorial ADER 2020 de finanțare a cercetării.

În toate cazurile, cele mai importante surse de finanțare sunt însă fondurile proprii, care de cele mai multe ori insuficiente. Până acum nu am auzit de vreo bancă care să aibă programe speciale de finanțare a agriculturii ecologice”, a subliniat Toncea.

Costuri de producție mari, produse mai scumpe 

Referindu-se la prețul de comercializare a produselor obținute din agricultura ecologică, care, deocamdată, sunt mai scumpe decât cele obținute în agricultura convențională, Ion Toncea  precizează că pentru un agricultor bio costurilor de producție sunt mai mari din cauza cheltuielilor suplimentare cu inspecția și certificarea terenurilor și a produselor, cu analizele de calitate a solului, apei freatice și, dacă este cazul, a produselor, precum și a volumului mai mare de lucrări mecanice și manuale.

spot_img

Ultimele știri