Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

România ar putea primi în 2 săptămâni acordul CE pe schema de sprijin pentru marii consumatori de energie

1382530347bbbComisia Europeană și-ar putea da acordul, în următoarele două saptămâni, asupra schemei de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, a declarat pentru Agerpres, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Sperăm să primim un răspuns de la Comisia Europeană la mijlocul lunii septembrie. Nu ne așteptăm la obiecții de la Bruxelles, pentru că autoritățile române au urmat principiile din ghidul european elaborat în acest sens”, a precizat Chirițoiu, citat de Agerpres.

Guvernul a adoptat, în iunie, Hotărârea pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Schema permite ca marii consumatori de energie electrică să plătească doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislație, ajutorul de stat având ca scop evitarea riscului ca aceste companii să își piardă competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile.

Schema de sprijin are valabilitate de zece ani.

Marii consumatori de electricitate, precum Alro Slatina sau ArcelorMittal Galați, s-au plâns în ultimii ani de prețul prea mare al energiei electrice și în special de ajutorul de stat acordat de guvern producătorilor de energie din surse regenerabile. Cele două companii sunt principalii beneficiari ai acestui ajutor de stat.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijină producția de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primește gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce și o livrează în rețea.

Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligați prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii își recuperează costurile cu achiziția certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

spot_img

Ultimele știri