Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

România, printre ultimele țări din Europa care ar „supraviețui” schimbărilor climatice

România este poziționată printre ultimele țări din Europa, după Ucraina, Turcia și Bulgaria în privința pregătirii pentru a face față dezastrelor provocate de schimbările climatice, potrivit clasamentului întocmit pe baza indicelui ND-Gain. În clasamentul mondial, România ocupă poziția 63, dintr-un total de 178 de țări.

 

inundatii

 

România s-a clasat înaintea Serbiei, Muntenegrului, Macedoniei, Bosniei-Herțegovinei, Albaniei și Moldovei. „Provocări de adaptare există încă, dar România este bine poziționată pentru a se adapta. România este al 84-lea cel mai puțin vulnerabil stat și al 58-lea cel mai pregătit stat”, se arată în descrierea făcută de ND-Gain Index.

Țările scandinave, cel mai bine adaptate schimbărilor climatice

Țările scandinave, cum ar fi Norvegia, Suedia, Finlanda și Danemarca, au fost declarate ca fiind cel mai bine echipate pentru a se adapta la amenințările de mediu, luând patru din primele cinci locuri pe scara de supraviețuire.

De reținut este faptul că Norvegia s-a clasat pe prima poziție de 20 de ani încoace. De asemenea, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au ocupat o poziție bună, ambele  țări fiind pregătite pentru o apocalipsă a schimbărilor climatice în proporție de 80%.

În schimb, o mare parte din Africa sub-sahariana a fost declarată zona cu cel mai mare risc de potențiale dezastre meteorologice, datorită numărului mic de măsuri de apărare existente. „Uraganele, cutremurele, viscolele, secetele și inundațiile sunt toate pericole reale pentru unele dintre aceste zone, iar acest lucru este agravată de lipsa de strategii naționale pentru a contracara efectele„, a declarat Jon Whiting, editor al publicației Eco Experts.

Pentru obținerea datelor, cercetarea a luat în considerare așezarea, terenul, amprenta de carbon și resursele naționale. Realizarea hărților s-a bazat pe concluziile compilate de către NDGain Index, care a monitorizat 45 de indicatori interni și externi de expunere la schimbăril climatice din 192 de țări din 1995 și până în prezent. Indicele este construit pe două variabile vulnerabilitate” și „pregătire” pentru care o țară devine o marcă separat pentru fiecare.

Climate Change

Citește și:

România, locul 25 în topul acțiunii împotriva schimbărilor climatice

România a coborât 39 de locuri în topul țărilor pregătite pentru schimbări climatice

spot_img

Ultimele știri