România trebuie să închidă 4 proceduri de infrigement pe problematica deșeurilor

Patru din cele 10 proceduri de infringement pe problematică de mediu vizează sectorul deșeurilor, a declarat, joi, Mihaela Frăsineanu, director general al Direcției Generale Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Periculoase din Ministerul Mediului.

Cele mai importante dintre acestea sunt legate de depozitele de deșeuri neconforme, care trebuiau închise și ecologizate până în 2009, și elaborarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD).

România în fața Curții de Justiție a UE din cauza depozitelor ilegale de deșeuri

De fiecare dată când am vorbit despre acest plan am atras atenția asupra faptului că este un document de importanță foarte mare. Din păcate abia în luna mai a anului trecut a fost semnat cotractul pentru elaborarea acestui plan. Îmi imaginez că nimeni nu-și închipuie că un plan de o asemenea importanță poate să fie elaborat în șase – opt luni. Cu toate acestea am făcut toate eforturile, am asigurat tot sprijinul tehnic, astfel încât la sfârșitul acestei luni să avem un prim draft care va fi supus dezbaterii publice”, a declarat Mihaela Frăsineanu.

Aceasta a explicat că după finalizarea PNGD, Comisa Europeană va putea să închidă condiționalitățile ex-ante și să finanțeze Axa Deșeuri și apă din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Obiectivul nu este doar acesta. Trebuie să avem un plan coerent care să poată fi apoi aplicat la nivel local. Celelate două sunt mai simple, ne ocupăm de ele și în scurt timp le vom închide și pe acelea”, a mai spus reprezentanta Ministerului Mediului.

Ordonanța de Urgență pentru modificarea taxării la groapa de gunoi, în dezbatere publică. Care sunt noutățile

Referindu-se la întrarea în vigoare a taxei la groapă, Făsineanu a precizat că aceasta a stârnit foarte multe nemulțumiri, iar până în prezent nu s-a reușit clarificarea tuturor situațiilor.

Fosta conducera a Ministerului Mediului a propus prin Proiectul de Ordonanţă de Urgență pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, ca în 2017 să existe o țintă de reciclare de 20% pentru companiile de salubritatea, iar dacă acestea nu își ating obiectivul atunci trebuie să achite o contribuție de 80 de lei/tonă pentru cantitatea nereciclată necesară îndeplinirii țintei de reciclare.

Proiectul, aflat în circuitul interministerial, trebuia să mai obțină două avize pentru a fi adoptat într-o viitoare ședință de Guvern, însă prin schimbarea echipei ministeriale se pare că procesul a fost pentru moment oprit. Nu se știe dacă noul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu va susține forma actuală a proiectului sau va aduce noi modificări.

spot_img

Ultimele știri