Justiția obligă Guvernul să fie transparent privind arbitrajul pentru Roșia Montană

Tribunalul Cluj a stabilit că informațiile legate de arbitrajul internațional Gabriel Resources versus România sunt publice și trebuie comunicate părților interesate în baza legii privind accesul la informațiile de interes public.

rosia montana

Asupra litigiului de față planează numeroase suspiciuni întemeiate și neîncrederea că Statul român este motivat să adopte o poziție favorabilă intereselor cetățenilor săi. Prin urmare, transparența autorităților ar avea menirea să înlăture orice suspiciuni și să garanteze cetățenilor că Statul român va avea o poziție fermă de respingere a pretențiilor formulate împotriva sa și angajați ai săi nu vor fi co-interesați să accepte plata a miliarde de dolari de la bugetul public” a declarat Ștefania Simion, coordonatorul echipei juridice a campaniei Salvați Roșia Montană.

În iulie 2015, Gabriel Resources Ltd și Gabriel Resources Jersey, acționari ai proiectului minier de la Roșia Montană, au înregistrat pe rolul Centrului Internațional de Soluționare a Disputelor Relative la Investiții de la Washington (ICSID) o cerere de arbitraj împotriva Statului român. Cele două companii off-shore pretind încălcarea tratatelor încheiate de Guvernul României cu Guvernele Marii Britanii și Canadei pentru promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. Mai precis, pretind aceștia, prin diverse acțiuni și non-acțiuni ale Statului român în problema proiectului minier, cei doi acționari au suferit o expropriere indirectă a drepturilor lor de a exploata resursele de la Roșia Montană.

Pentru a avea acces la documente privind arbitrajul, Asociațiile Alburnus Maior și Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au acționat în instanță Ministerul Finanțelor Publice, care are calitatea de a reprezenta Statul român în litigiile de arbitraj internațional.

Potrivit Alburnus Maior, ministerul a refuzat să comunice asociațiilor informațiile solicitate: corespondența purtată cu instanța de arbitraj, firma de avocatură desemnată a apăra interesele Statului român și procedura de nominalizare a super-arbitrului în cazul menționat.

Citește și:

Roșia Montană, inclusă pe lista indicativă a României pentru UNESCO

Roșia Montană, 1884 de ani de atestare documentară

spot_img

Ultimele știri