Rosneft vrea sa dezvolte o platforma in Marea Neagra, impreuna cu ExxonMobil

Reprezentantii corporatiei Rosneft din Rusia au semnat un acord cu cei de la US ExxonMobil pentru a se uni in dezvoltarea unei platforme petroliere in Marea Neagra. 

Intelegerea dintre cei doi giganti petrolieri a fost semnata in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elvetia. 

Recent, Rosneft a anuntat ca va dezvolta o platforma impreuna cu BP in Oceanul Arctic, iar anul trecut, compania a invitat TNK Chevron sa i se alature in sondarea Marii Negre. 

Prima parte a proiectului va implica explorarea zonei in care va fi implementat proiectul Tuapse Trough. Acordul semnat la Davos prevede formarea unui joint venture care sa conduca activitatea de explorare de la Tuapse Trough. 

„In prima parte a proiectului, se va explora una dintre cele mai bogate depozite din Marea Neagra, Tuapse Trough, al carui rezervor este estimat la aproximativ 1 miliard de tone de combustibil”, a declarat adjunctul premierului rus si presedintele companiei, Igor Sechin. 

Americanii finanteaza cercetarea

Reprezentantii biroului Exxon din Rusia au declarat pentru Interfax ca actiunile companiei americane in societatea creata pentru dezvoltarea proiectului Tuapse Trough va fi de 33,3%. Rosneft va detine, prin urmare, 66,7% din actiuni. Prima parte a proiectului, de explorare, va fi finantata de ExxonMobil.

„ExxonMobil va completa experienta pe care Rosneft o are in regiune, participand cu echipamentele de ultima generatie si tehnologia de top destinate implementarii proiectului”, a declarat Rex Tillerson, din partea Exxon. 

„Avem deja un parteneriat cu Rosneft care functioneaza cu succes pentru proiectul Sakhalin-1. Intentionam sa extindem aceste relatii pentru a preintampina cerinta de energie din Rusia si din regiunea Marii Negre”, a mai spus el. 

In vara anului trecut, Rosneft a semnat un acord similar cu o alta companie din SUA, Chevron, pentru a dezvolta un proiect comun in regiunea de vest a Marii Negre. Proiectul cuprinde o suprafata de 8,6 mii de kilometri patrati. In perimetru au fost identificate 10 rezervoare, din care 5 par foarte promitatoare. Investitorii spera sa exploateze 80% din totalul resurselor existente, de aproximativ 860 de milioane tone de petrol, potrivit clasificarilor internationale. 

Raluca Petrescu

Cititi si: 

Iulian Iancu: Platforma continentala a Romaniei are rezerve de 880 de milioane de tone de combustibil
  

spot_img

Ultimele știri