Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Sarbatori mai sanatoase, cu porc eco si bucate bio pe masa

Ospatul din ziua de Craciun aproape ca nu poate fi inchipuit fara toba, carnatii sau cozonacii cumparati in graba de la supermarket.

O mare parte din „Produsele traditionale” cu care ne grabim sa ajungem acasa de sarbatori mustesc insa de tot felul de chimicale.

Din pacate, uneori numai eticheta ne mai aduce aminte de soricii sau carnaciorii afumati, pititi prin camara bunicilor, deoarece gustul, mirosul ori culoarea alimentelor sunt mestesugite din coloranti, e-uri sau aditivi.

La fel si rosiile din Spania, strugurii din Italia sau merele din livezile turcesti sunt imbibate cu substante chimice pentru a ramane „proaspete” tot anul!

Fructele si legumele romanesti nu scapa nici ele de pesticide care se depoziteaza, din pacate, in coaja, unde se afla si cea mai mare concentratie de vitamine.

In plus, unii cultivatori isi uda rosiile si ardeii din solar cu apa contaminata cu nitriti, asa ca multe dintre legumele sau fructele pe care le cumparam in prag sarbatori in loc sa se transforme in substante nutritive devin otravuri.

Petrecere cu bunatati bio

Alternativa la ospatul de Craciun stropit cu e-uri este cea bio, care promite hrana sanatoasa si gustoasa, fara conservanti sau pesticide.

Romanii consuma de trei ori mai putine alimente bio decat ceilalti europeni, iar acest lucru se intampla si din cauza pretului , care este de doua sau chiar de trei ori mai mare decat cel al celor obisnuite.

Lapte, faina, branza, paine, biscuiti si paste, cafea, ciocolata, carne si preparate din carne la comanda, fructe si legume ecologice sunt puse la vanzare în magazinul de langa Parcul Cismigiu, Pukka Food. Preturile sunt piperate, dar calitatea nutritiva este garantata prin testele obligatorii.

O ciocolata de 100 de grame costa aproximativ 17 lei, iar cateva sute de grame de salam afumat, in jur de 31 de lei. Uleiul de masline ecologic ajunge si la 87 de lei.

Din pacate, mai mult de 80% din aceste alimente sunt aduse din Occident, deoarece, in Romania, piata produselor ecologice abia începe sa prinda contur, cele mai multe magazine specializate în vanzarea de produse ecologice aflandu-se in capitala. In provincie, astfel de magazine s-au deschis la Sibiu, Timisoara sau la Targu Mures.

Porcul eco, vegetarian

Porcul eco este vegetarian si creste liber prin batatura, comparativ cu porcul crescut in fermele industriale cu concentrate menite sa ingroasa rapid stratul de grasime, mai ales in prag de Sarbatori.

De-a lungul timpului, ingineria genetica a produs tot felul de hibrizi, pentru mai multa carne, dar calitatea acesteia a avut de suferit.

Porcii din crescatorii stau inghesuiti in spatii suprapopulate, ajungand sa cantareasca si 100 de kilograme numai in trei luni, pe cand cei crescuti ecologic ating aceasta greutate de-abia intr-un an si jumatate.

Rata sau curcan in loc de purcel la tava

Vedeta mesei de Craciun, la romani, este, cu siguranta, porcul, urmat de tot felul de alte mancaruri grele servite pana dincolo de miezul noptii.

Sarmalele grase, placintele scufundate-n unt sau cozonacii cu multe oua, stropiti din belsug cu vin colorat cu chimicale nu fac decat sa ridice colesterolul si sa creasca numarul apelurilor la Salvare.

In Marea Britanie, porcul este inlocuit cu rata sau curcan, iar legumele la gratar sunt nelipsite. Din meniul englezesc mai fac parte si sosurile dulci, de afine sau mure, iar varza de Bruxelles, pregatita la tigaie, inlocuieste carnaciorii condimentati.

Australienii sarbatoresc Craciunul cu cirese si mango, iar gustarile reci sunt pregatite din carne de pasare cu garnitura de creveti sau fructe de mare.

Strut ecologic la cuptor

Carnea de strut, care este foarte gustoasa, poate înlocui cu succes porcul la tava, mai ales ca romanii, constienti de avantajele cresterii acestor pasari exotice, au deschis ferme de struti.

Fermierii romani spun ca strutii sunt crescuti în aer liber si hraniti cu lucerna cultivata ecologic, fara îngrasaminte chimice, iar în perioadele reci, au padocuri de cate 800 de metri patrati.

Unul dintre avantajele cresterii strutilor este acela ca nu polueaza deloc terenurile pe care traiesc, iar carnea lor este saraca în grasimi si colesterol.

Unii fermieri romani au deschis si pensiuni turistice, unde oaspetii pot manca oua si carne proaspata de strut, unul dintre cele mai sanatoase alimente.

Legume conservate natural

Nelipsite de pe masa de Sarbatori sunt si muraturile, cele mai sanatoase si gustoase fiind cele facute în casa, care au pierdut insa batalia în fata borcanelor cu gogosarii si castraveciorii care troneaza pe rafturile din supermarketuri.

Metodele noi prin care se mureaza legumele, care includ pasteurizarea si folosirea otetului, le asigura producatorilor profituri uriase.

Muraturile moderne sunt insa lipsite de savoarea celor facute în casa dupa metode vechi de sute de ani si nu au nici pe departe calitatile tamaduitoare ale celor dosite cu grija în pivnite de gospodine.

In procesul natural de fermentatie, care are loc in butoiul cu muraturi, culturile de bacterii transforma zaharurile din legume, producand nenumarate alte substante benefice pentru organism, printre care se numara si acidul lactic.

Muraturile de casa lupta cu bolile

Acidul lactic este o bacterie descoperita si folosita ca ferment de cel putin 4.000 de ani. Se gaseste raspandita în n
atura, dar si in organismul uman.

Acidul lactic este cunoscut pentru rolul pe care il are în obttnerea branzeturilor sau a iaurturilor. Este insa la fel de important si pentru conservarea naturala a legumelor.

Acesta are un efect inhibator asupra microbilor din intestine si previne aparitia unor procese de fermentare nedorite care duc la tulburari intestinale, transpiratie excesiva sau la un miros neplacut al gurii.

Substanta ajuta organismul sa asimileze proteinele si fierul si fortifica sistemul imunitar. Acidul lactic poate fi numit pe buna dreptate ambasadorul luptei impotriva tuturor bolilor cauzate de microbii care populeaza intestinele.

Terenurile agricole din Romania, ideale pentru culturile bio

Pentru a avea pe masa de sarbatori carne de animale crescute si hranite sanatos sau legume bio autohtone, ar trebui sa fie incurajata agricultura biologica, iar fermierii nostri sa nu mai arunce pesticide cu lopata peste culturi.

In Occident, agricultura bio este în voga, iar cei care livreaza pe piata alimente sanatoase fac averi considerabile.
Acest lucru ne este la indemana, deoarece Romania este una dintre putinele state europene care detine terenuri curate.

In ultimii 11 ani peste patru milioane de hectare de pasune nu au fost atinse de vreun produs chimic, dar, cu toate acestea, productia bio este destul de putin incurajata. Ca sa ai branza bio, de exemplu, hrana vacilor ar trebui sa provina dintr-un sol nepoluat si netratat cu niciun fel de substanta chimica.

Sfatul specialistului

„De Sarbatori trebuie sa ne aprovizionam din locuri sigure, magazine sau restaurante cu aviz sanitar-veterinar, pentru ca acolo exista conditii sigure de igiena pentru pastrarea alimentelor.

Consumatorii trebuie sa se asigure ca alimentele sunt manipulate corespunzator, iar in cazul în care cumpara produse ecologice, trebuie sa verifice daca acestea au fost etichetate”, ne sfatuieste Constantin Savu, profesor universitar la Facultatea de Medicina Veterinara, Bucuresti.

Ca alternativa la carnea de porc, care contine mult colesterol si grasimi, Constantin Savu recomanda carnea de curcan sau de strut, iar in cazul în care tentatia este prea mare, purcelul la tava nu trebuie sa aiba alaturi cartofi sau paste fainoase.

„Trebuie sa mancam moderat din toate bunatatile pregatite pentru Craciun, cat mai multe muraturi si salata verde, si sa evitam cartofii si painea.

Chiar daca nu ne permitem sa avem pe masa numai alimente ecologice, care sunt scumpe, carnea de pasare, salatele si varza murata pot alcatui o masa pe cinste si ne pot feri de pericolul pe care îl reprezinta în aceasta perioada excesul de grasimi”, incheie profesorul Constantin Savu.

Bio, eco, natural

Produsele bio pot fi etichetate numai daca au fost obtinute natural, nu au fost procesate, nu contin pesticide, fertilizatori, hormoni sintetici si nu a fost supuse ingineriei genetice sau radiatiilor.

Produsele eco sunt cele care contin 95% ingrediente naturale si provin din agricultura biologica.

Produsele naturale pot fi cele pe care le procuram direct de la producatori, insa nicio lege nu defineste inca statutul de „natural” al vreunui produs. Prin urmare, aceasta mentiune este deseori folosita in mod abuziv de catre producatorii care folosesc in produsele lor procente mici de ingrediente naturale, iar restul sunt chimice si artificiale.

 

spot_img

Ultimele știri