Şeful CE Oltenia: Lignitul poate să dezvolte industria în România

Lignitul va fi singurul purtător intern de energie primară ce poate contribui semnificativ la asigurarea necesarului de consum pentru producerea energiei, în următoarele 5 decade, putând să mențină și chiar să dezvolte industria în România, a declarat, într-un interviu pentru Green Report, Laurențiu Ciurel, directorul general executiv al Complexului Energetic Oltenia.

Interviu cu Laurențiu Ciurel,
directorul general al Complexului Energetic Oltenia

Cum vedeți viitorul surselor
de energie convențională în România?

Chiar dacă rezervele de petrol se epuizează, e posibil ca o soluție pe termen lung pentru alimentarea omenirii cu energie să fie cărbunele. Lignitul va fi singurul purtător intern de energie primară ce poate contribui semnificativ la asigurarea necesarului de consum pentru producerea energiei, în următoarele 5 decade, putând să mențină și chiar să dezvolte industria în România.

Zăcămintele epuizate de gaze și petrol vor trebui înlocuite cu importuri, însemnând cheltuieli suplimentare cu achiziția de combustibil pentru consumatori. În condițiile reducerii rezervelor de țiței și gaze naturale, trebuie să crească rolul cărbunilor indigeni și, în particular, al lignitului, în balanță energetică națională. Dezvoltarea tehnologiilor curate, atât la extragere, cât și la valorificarea zăcămintelor de cărbune, reprezintă soluția pentru protecția și rezolvarea, în bună, parte a problemelor de mediu.

Are mineritul de cărbune
un rol în dezvoltarea durabilă a României?

La scară mondială, cărbunele a fost și rămâne una din principalele resurse de energie. Gradul de asigurare a resurselor/rezervelor bazinului minier Oltenia, mai mare de 40 de ani, eficiența energetică crescută, prin programele realizate de reabilitare a grupurilor energetice și impactul negativ asupra mediului înconjurător, redus prin proiectele implementate sunt garanția unei producții de energie pe lignit sigură, curată și eficientă – motorul dezvoltării unei economii durabile.

Cât din consumul de energie
electrică din SEN asigură CE Oltenia?

Asigurând 95% din producția de lignit din România, în condiții de eficiență și responsabilitate socială față de generațiile viitoare,  CE Oltenia poate asigura 30% din consumul de energie electrică din SEN și poate fi un producător de anvergură în zona regională europeană. Pentru România, CE Oltenia este încă un fel de coloană vertebrală a SEN. Poate da 2.000-3.000 de MW putere la -40⁰C, la + 40⁰C, pe secetă prelungită, zi sau noapte. Are, de asemenea, licențe pentru o cantitate de cărbune care ar permite încă 30 de ani de funcționare.

Prin ce metode reduceți,
pe lanțul tehnologic, emisiile poluante?

Emisiile poluante sunt reduse prin modernizările efectuate la grupurile energetice. Prin efectuarea acestor modernizări crește eficiența energetică, respectiv scade consumul specific și, implicit, emisia de CO2. Rezultatul obținut: emisia specifică de CO2  pe unitatea de produs s-a redus de la circa 1,07 t CO2 /MWh produs la 0,915 t CO2 /MWh produs. De exemplu, la SE Turceni, în anul 2012, cantitatea de CO2 a fost de 6,4 milioane tone, în cazul în care cel mai mare emițător fix de CO2 din Europa este centrala energetică Electrownia  Belchatow din Polonia (31 milioane de tone în 2008). Pe locul secund se află centrala  Drax din North Zorkshire (22 milioane de tone). Reducerea substanțială a emisiilor de CO2 se poate realiza doar prin aplicarea tehnologiei de captare și stocare a acestuia. Această tehnologie a fost aplicată, la nivel mondial, doar demonstrativ.

Care este valoarea investițiilor, realizate,
în ultimii 3 ani, în protecția mediului?

Valoarea investițiilor de mediu, în ultimii 3 ani, a fost de circa 307 milioane euro.  CE Oltenia derulează investiții pentru îndeplinirea condițiilor de mediu impuse de legislația europeană pentru emisiile de poluanți în aer, apă, sol (modernizarea electrofiltrelor, implementarea instalațiilor de desulfurare și a celor de evacuare în șlam dens a zgurii și cenușii) și reconstrucția ecologică prin redarea în circuitul silvic și agricol a suprafețelor de teren afectate de exploatările miniere.

Ce proiecte  de mediu ați derulat?

Reducerea emisiilor de SO2, prin implementarea instalațiilor de desulfurare a gazelor de ardere la toate grupurile energetice. Rezultatul obținut: emisia specifică de SO2  pe unitatea de produs s-a redus de la circa 16 kg SO2/MWh produs la 0,610 kg SO2/MWh produs (cantitatea de SO2 emisă în atmosferă pentru producerea unui MWh a scăzut de la 16 kg fără  desulfurare la 620 grame cu desulfurare). Reducerea concentrației de NOx. Rezultatul obținut: Toate grupurile energetice respecta valorile limita de emisie pentru NOx (500 mg/Nmc). Reducerea nivelului de zgomot, prin montarea atenuatoarelor de zgomot și a panourilor fonoabsorbante. Rezultatul obținut: Calitatea aerului ambiental în Regiunea SV Oltenia s-a îmbunătățit considerabil, fapt demonstrat de către cele 11 stații fixe care fac parte din rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. În afară de aceste proiecte, au mai fost derulate și programe de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), prin modernizarea grupurilor energetice pentru creșterea eficienței (scăderea consumului specific), dar și depozite de deșeuri.

Aparține viitorul
apropiat energiei regenerabile?

În condițiile în care consumul de energie este într-o continuă scădere, iar în ultimii doi ani au apărut în peisaj peste 4000 MW putere instalată în energii regenerabile, cota de piață a energiei convenționale  s-a diminuat. Toate acțiunile care decurg din aplicarea unor legi elaborate în perioada 2009-2010, inclusiv legislația secundară aferenta, sunt în spiritul reducerii cotei de piață a  cărbunelui. Existența în piață a energiilor regenerabile este absolut normală. Problema este că dezvoltarea lor aproape necontrolată, impredictibilitatea lor și dezechilibrele majore pe care le introduc în sistem, în special energia eoliană, pun în pericol siguranța Sistemului Energetic Național și stopează industria cu perspectiva relocării acesteia în regiuni unde nu sunt impuse condiții de reducere a emisiilor.

Cum eliminați
deșeurile periculoase?

Valorificarea deșeurilor periculoase, în vederea eliminării acestora, se realizează în baza contractelor încheiate cu societăți autorizate conform legislației în vigoare.

spot_img

Ultimele știri