7 modalități prin care poți să faci spălatul vaselor mai eco și mai distractiv

Spălatul vaselor nu e o activitate neapărat plăcută, mai ales că atunci consumi și multă apă, dar avem pentru tine câteva sfaturi prin care să-ți faci treaba mai ușoară și prin care să reduci impactul asupra mediului.

 7 modalități prin care poți să faci spălatul vaselor mai eco și mai distractiv

1. Minimizează numărul de vase care trebuie spălate

Atunci când arunci ceva în chiuvetă, gândește-te de două ori înainte. Chiar trebuie să speli tocătorul pe care ai tăiat doar câteva felii de pâine, cana cu care ai măsurat niște făină, cuțitul cu care ai desfăcut un ambalaj sau bolul în care au fost câteva felii de ardei? Poți să scapi numai cu un clătit rapid sau chiar direct cu ștersul cu prosopul, dacă recipientele respective nu au intrat în contact cu ulei, carne crudă sau ouă. Economisești apă și detergent, plus că te scutești și pe tine de imaginea neplăcută a unei chiuvete pline.

2. Folosește un vas mai mare în care să speli vasele

În loc să lași apa curgând în timp ce speli pe rând câte o farfurie, folosește un bol mai mare, o cratiță sau un recipient mai voluminos care oricum e la spălat. Toarnă apă și detergent și spală vasele acolo, până când se murdărește apa. La final spală și vasul mare și clătește totul cu apă curată.

vegis.ro

3. Tehnica bolului mic

Această tehnică înseamnă consumarea unei cantități foarte mici de apă, pentru că presupune umplerea unui bol mic cu apă și detergent. În acest bol înmoi buretele și apoi speli vasele. La final poți să le clătești într-un recipient mai mare cu apă curată, ceea ce va mai economisi niște apă.

4. Spală pe parcurs ce gătești

Ține un bol cu apă cu săpun lângă chiuvetă și scufundă ustensilele acolo pe parcurs ce termini să le folosești la gătit. Așa se vor curăța mult mai repede. În plus, asigură-te că ai chiuveta goală înainte să începi să gătești, căci așa vei avea mai multe șanse să speli recipientele în timpii morți dintre pașii rețetei. Eliberează suportul de vase sau întinde un prosop, astfel încât să vezi că ai toate condițiile să speli rapid două, trei vase pe care le-ai folosit la gătit.

5. Arsuri dificile

Pentru vasele care se curăță mai greu, cum ar fi cele cu arsuri, înmuierea lor este un pas obligatoriu. Lasă-le cu puțină apă până când termini de spălat celelalte vase sau folosește-le pe post de recipient în care să speli alte vase, așa cum scrie mai sus.

7 modalități prin care poți să faci spălatul vaselor mai eco și mai distractiv

6. Creează-ți condiții care să-ți facă treaba mai ușoară

Deși plină, o chiuvetă care are alături toate cele necesare pentru spălarea vaselor nu va mai crea așa de multă repulsie. Confecționează-ți un covor moale pe care să stai când speli vasele, cumpără-ți un burete de vase din materiale naturale, poartă mănuși ca să-ți protejezi mâinile, scutură constant sita, păstrează la îndemână bicarbonatul de sodiu pentru curățarea chiuvetei și oțetul pe post de dezinfectant. Fă-ți singură un detergent din lămâi, sare, oțet de mere și apă și ține-l într-un borcan lângă chiuvetă sau poți spăla cu cafeaua rămasă de ieri.

7. Consideră spălatul vaselor un moment de meditație

Spălatul vaselor nu va mai fi așa o povară dacă pui muzica ta preferată sau un audiobook și te izolezi în bucătărie. Va deveni momentul în care stai tu cu tine, în care te deconectezi de cele de peste zi și te resetezi. Iar satisfacția din momentul în care vezi totul curat va contribui la această stare de bine.

spot_img

Ultimele știri