Statul trebuie să înapoieze 6,4 miliarde de lei din colectarea timbrului de mediu

Statul român trebuie să înapoieze celor care au achitat timbrul de mediu aproximativ 6,4 miliarde de lei, iar modul în care oamenii își pot recupera banii depinde exclusiv de Guvern, potrivit declarațiilor făcute de fostul ministru al Mediului, Daniel Constantin.

Odată cu legea celor 102 taxe a fost eliminată și posibilitatea ca cei care au plătit timbrul de mediu să primească, doar pe baza unei simple cereri, suma pe care au plătit-o. Guvernul va trebui în periopada imediat următoare să stabilească ce cale va trebui să urmeze orice cetățean, și sunt milioane de români care au plătit această taxă, astfel încât să poată să beneficieze de sumele pe care le-au plătit”, a spus Constantin.

Acesta a adăugat că cea mai mare problemă cu care autoritățile se confruntă este legată de suma care trebuie rambursată, estimările indicând aproximativ 6,4 miliarde de lei.

Dacă se va alege calea de a-i trimite pe acești oameni să-și caute dreptatea în instanță există pericolul ca această sumă să crească cu 20%”, a explicat fostul ministru.

 

[box type=”info” ]

Anul trecut, Ministerul Mediului și ANAF au elaborat un ordin comun care simplifica procedura de restituirea a taxei de poluare pentru autovehicule. Practic populația își putea recupera sumele plătite printr-o simplă cerere de restituire depusă la unitățile teritoriale ANAF.

Cererea de restituire trebuia însoțită de un dosar, care, printre altele, conținea copia documentului care face dovada plății taxei pe poluare, precum și copii ale cărții de identitate a autovehiculului și certificatului de înmatriculare.

Solicitantul afla în termen de 55 de zile data la care își putea încasa suma pe care statul i-o datorează.

Se estimează că, în perioada 2007- 2013, circa 1 milion de cetățeni au plătit una din cele trei taxe neconforme cu dreptul european, respectiv taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Începând cu anul 2010, de când au apărut primele decizii judecătorești în acest sens, statul a restituit, în total, aproximativ 1 miliard de lei.

[/box]

Referindu-se la modul în care autoritățile doresc să înlocuiască timbrul de mediu, acesta a precizat că decizia Coaliției a fost înlocuirea acestei taxe cu certificate de calitate a aerului, după modelul altor țări din Uniunea Europeană.

Astfel, ministerul a pregătit deja o Ordonanță de Urgență care va crea cadrul legal pentru autoritățile locale să introducă implememtarea certificatelor de calitate a aerului.

A fost un parteneriat pe care l-am stabilit atât cu Registrul Auto Român, cât și cu Imprimeria Națională. Target-ul pe care noi l-am avut a fost acela ca în toamna 2017 legislația să fie pregătită și să înceapă inventarierea autoturismelor, care să stabilească gradul de poluare”, a adaugat Daniel Constantin.

spot_img

Ultimele știri