Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

50 de orase din Romania sting lumina pe 26 martie, de Earth Hour

Bucuresti, Alba Iulia, Cluj, Ramnicu Valcea sau Brasov se numara printre cele 50 de orase din Romania care, pe 26 martie, vor stinge luminile timp de o ora pentru a atrage atentia asupra risipei de energie si a faptului ca resursele planetei sunt limitate.

Evenimentului mondial Earth Hour (Ora Pamantului, n.r.), cea mai raspandita manifestare de mediu din istorie, va debuta la ora locala 20:30, ambasadorul Earth Hour in Romania fiind desemnat, ca si anul trecut, de cunoscutul artist Zoli Toth.

Pentru acest an, WWF, organizatia care a initiat conceptul Earth Hour si care coordoneaza campania de cinci ani, estimeaza ca sute de milioane de oameni din peste 5.000 de orase din intreaga lume vor stinge luminile in mod simbolic.

„Bezna” raspandita cu viteza fulgerului

Campania Earth Hour, initiata in urma cu cinci ani de WWF Australia, s-a raspandit extrem de rapid in intreaga lume. De la prima „stingere” a becurilor din martie 2007, in orasul Sydney, Earth Hour s-a raspandit pana anul trecut in 4.500 de orase din 128 de tari.

Orasele din Romania au participat prima oara la acest eveniment in 2009. Pe 28 martie 2009, intre 20:30 si 21:30, 2 milioane de romani au stins luminile in casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic National. In 2010, Romania s-a angajat mai mult decat oricand in campania globala, dovada fiind miile de mesaje primite pe www.earth-hour.ro si prin retelele sociale, participarea a 37 de orase si a zeci de companii si organizarea de evenimente speciale in intreaga tara.

Potrivit unui comunicat al WWF, noutatea editiei de anul acesta o constituie platforma speciala 60+, care permite sustinatorilor Earth Hour sa impartaseasca idei, povesti sau planuri despre cum aleg sa isi reduca impactul negativ asupra planetei.

Beyond the Hour

Platforma, accesibila la www.beyondthehour.org, s-a nascut in urma evolutiei campaniei Earth Hour, reflectata si de sute de povesti pe care oameni de rand, institutii sau mari companii le-au impartasit inca din 2007, cand a avut loc prima editie.

„In acest an, Ora Pamantului ne indeamna la actiune. Dincolo de gestul simbolic de a stinge lumina si de a ne alatura, in fapt si in spirit milioanelor de oameni care aleg astfel sa onoreze planeta care ne sustine viata, suntem provocati sa schimbam ceva in modul in care traim. Si sa o facem incepand de acum. Apa, energia, mancarea, masina, toate sunt lucruri pe care le folosim zilnic si al caror impact il putem modifica. Fiecare om, fiecare companie, fiecare oras care participa la Ora Pamantului poate contribui la aceasta schimbare. De aceea va incurajam sa incepeti in aceasta ora si sa continuati dincolo de ea, sa comunicati despre asta prietenilor, clientilor, cetatenilor, pentru ca exemplul sa contruiasca si sa inspire”, a declarat Luminita Tanasie, Directorul WWF in Romania.

Pana pe 26 martie, platforma Beyond the Hour, accesibila si de pe www.earth-hour.ro, site-ul campaniei din Romania, va centraliza toate aceste povesti si actiuni, care pot fi consultate de catre publicul larg.

Tot pe pagina www.earth-hour.ro, sustinatorii Earth Hour isi pot inscrie participarea la eveniment, pot accesa ghiduri speciale, cu idei de actiuni si evenimente specifice, pot descarca materiale de promovare si pot fi la curent cu ultimele noutati legate de Earth Hour in Romania si in intreaga lume.

„Stim ca doar prin cantitatea de energie economisita pe durata evenimentului nu vom reusi sa salvam planeta, insa vom aduce oamenii mai aproape unii de altii si ii vom ajuta sa gaseasca solutii pentru a adopta un comportament cat mai prietenos cu mediul, in viata de zi cu zi”, a declarat si „ambasadorul” Zoli Toth.

Un miliard de participanti in 2010

Earth Hour a aparut ca un raspuns la o intrebare simpla: cum ii putem determina pe oameni sa conștientizeze una din cele mai mari amenințari actuale, schimbarile climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizata intr-o campanie care promova un gest pe cat de simplu, pe atat de puternic: stingerea luminilor. Se intampla pe 31 martie 2007, la Sydney, cand 2 milioane de case și sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora.

In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour. In 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4.100 de orașe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acțiune impotriva schimbarilor climatice. In 2010, 4.500 de orase din 128 de tari au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare acțiune de mediu din toate timpurile.

Orasele Oficiale Earth Hour in 2011:

Adjud, Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Avrig, Bacau, Baia Mare, Baile Tusnad, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Buftea, Calafat, Calarasi, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Focsani, Galati, Giurgiu, Horezu, Iasi, Miercurea Ciuc, Mizil, Panciu, Piatra Neamt, Pitesti, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Resita, Roman, Rosiorii de Vede, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Slobozia, Suceava, Targoviste, Targu Jiu, Targu Mures, Timisoara, Tulcea, Turda, Vaslui, Vatra Dornei, Zalau.
 

spot_img

Ultimele știri