60% din energia electrica din Romania este produsa din carbune

Aproximativ 60% din energia electrica romaneasca este produsa din carbune, iar reducerea acestui procent inseamna investitii imense in sectorul energetic, potrivit ministrului Mediului si Padurilor Laszlo Borbely. 

”In momentul de fata producem 60% din energia electrica din carbune, iar ca sa modificam balanta costa foarte mult. (…) Acum este usor sa reducem emisiile pentru ca ne raportam la anul 1990, dar dupa 2012 se vor schimba datele problemei”, a declarat astazi ministrul, in cadrul forumului Green Energy Business. 

Borbely a avertizat recent ca Romania ar putea intra in situatie de infringement anul viitor, daca nu inchide sau nu modernizeaza marile centrale poluante ce functioneaza pe carbune. 

Potrivit ministrului, companiile dispuse sa investeasca in energie regenerabila ar trebui sa primeasca subsidii de la stat, pentru a fi incurajate si pentru a contribui astfel la atingerea tintelor asumate de Romania privind reducerea emisiilor de carbon. 

”In opinia mea trebuie sa existe ajutoatoare pentru investitori si certificate pana in 2015-2016, iar atunci sa se reanalizeze sistemul. Aceasta politica atrage investitori. Iar daca nu sustinem aceasta politica nu vom reusi sa atungem tintele”, a declarat minsitrul.

Raluca Petrescu
 

Cititi si:

Energia din carbune nu se va reduce semnificativ pana in 2020, in pofida obligatiei Romaniei de a reduce emisiile

spot_img

Ultimele știri