Aerul Bucurestiului, otravit de substante toxice 

Inhalam zilnic mii de particule toxice care ne omoara organismul, lent cu fiecare gura de aer ”proaspat” de oras.

Sulfati, nitrati, amoniac, clorura de sodiu, carbon si praf mineral sunt doar cateva dintre substantele depistate in cantitati mari, cu mult peste limita maxima admisa de reglementarile europene in Bucuresti, Craiova, Cluj, Timisoara si Galati, se arata in studiul „Calitatea aerului in Bucuresti – efecte asupra sanatatii”, realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.  

In termeni stiintifici li se spune simplu PM 2,5 si PM 10 – dar in traducere inseamna pulberi in suspensie si sunt compuse in cea mai mare parte din particule de funingine rezultata din arderile motoarelor autovehiculelor si din activitatea industriala.

Pericol pentru sanatatea populatiei

Moartea a mai mult de 800 de adulti si peste 200 de nou-nascuti in ultimii 6 ani ar fi putut fi cauzata de poluarea uriasa din Bucuresti, sustin in studiul lor cei de la Ecopolis.

Mai mult decat atat, specialistii in pneumologie spun ca dintre adultii si copiii care mor in Bucuresti anual, cateva zeci ar putea fi salvati daca aerul ar fi mai curat.

Din masuratorile efectuate la cele opt statii de monitorizare a calitatii aerului din Bucuresti si imprejurimi, care au vizat sase substante poluante, lipseste benzenul, un compus chimic din familia hidrocarburilor. Acesta este intalnit in petrol si carbuni si se obtine prin arderea incompleta a acestora.

„Riscul de cancer creste alarmant pentru persoanele expuse la hidrocarburi”, afirma Alin Preda, medic specialist in sanatate publica.

Benzenul, pe lista substantelor cancerigene

Centrul International de Cercetare a Cancerului a inclus benzenul pe lista substantelor cancerigene de grupa 1 (rezervata pentru cel mai ridicat grad de risc), putand provoca printre altele si leucemie.

Poluarea cu pulberi in suspensie (PM10 si PM2,5) inrautateste simptomele astmului, provoaca tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii. De asemenea, sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii si varstnicii.

Seful Garzii de mediu, Silvian Ionescu spune ca traficul intens din Capitala ar fi principala cauza a poluarii. „Avem un oras cu o infrastructura pentru 100.000 de masini, iar in Bucuresti sunt inmatriculate mai mult de doua milioane de autovehicule”, a declarat Silvian Ionescu. O alta cauza a calitatii scazute a aerului ar fi ridicarea in atmosfera a prafului rezultat de la pamantul folosit la amenajarile spatiilor verzi, acesta ajungand pe carosabil odata cu caderea ploii.

Bucurestiul, cel mai poluat oras

Cei de la Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis atrag atentia asupra faptului ca Bucurestiul se afla pe primul loc in topul celor mai poluate orase europene. Un alt studiu european, realizat de Organizatia franceza Aphekom, ne informeaza ca Bucurestiul imparte podiumul cu Budapesta si Barcelona.

Studiul a fost efectuat pe o perioada de aproape trei ani, in 25 de orase din 12 tari componente ale Uniunii Europene, numarul total al locuitorilor din aceste metropole fiind de aproximativ 39 de milioane.

Din cauza poluarii statul cheltuieste sume considerabile de bani prin sistemul de sanatate. Prin reducerea spitalizarilor, statul ar fi putut sa economiseasca aproximativ 400.000 lei doar in Bucuresti.

Cifra s-ar putea multiplica semnificativ daca ar fi incluse in estimare reducerea potentiala a tuturor spitalizarilor din cauze respiratorii, consumul de medicamente compensate sau cheltuielile aferente consultatiilor din cabinetele medicilor de familie, mai arata studiul realizat de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

“Studiul Ecopolis aduce in prin plan incapacitatea autoritatilor de a ne proteja sanatatea si chiar viata. Consideram ca responsabilii, in frunte cu Directia de mediu din cadrul Primariei Generale, se fac vinovati in cazul acestei situatii inacceptabile. Suntem cea mai poluata capitala europeana si asta ne costa vieti.

Cerem demiterea urgenta a celor vinovati si solicitam Primarului General o pozitie oficiala si un plan urgent de remediere a situatiei actuale”, a declarat Costel Popa, presedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Liviu Stoica

Cititi si:

Comisia Europeana a declansat astazi procedura de infringement pentru 5 zone ale Romaniei, din cauza poluarii aerului

Bucurestiul respira poluare

Un nou caz de poluare atmosferica la Ploiesti, soldat cu amenda de la Garda de Mediu

spot_img

Ultimele știri