Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

AIEA: Accidentul nuclear de la Fukushima este "complet diferit" de cel de la Cernobil

Situatia de la centrala nucleara Fukushima este "complet diferita" de cea de la Cernobil, din urma cu 25 de ani, desi se afla la acelasi nivel pe scara evenimentelor nucleare si radiologice (INES), potrivit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), informeaza AFP.

"Fukushima si Cernobil sunt foarte diferite", a declarat marti, directorul Departamentului de Siguranța și Securitate Nucleara din cadrul AIEA, Denis Flory, care a insistat asupra faptului ca „nivelul emisiilor, la Cernobil, este sensibil diferit“ de cel de la Fukushima.

Japonia a revizuit, marti, nivelul accidentului de la Fukushima de la 5 la 7, cel mai ridicat pe scara INES, plasandu-l la acelasi nivel cu cel de la Cernobil, din 1986, potrivit Mediafax.

Trecerea la nivelul 7, un "accident major" cu "efecte considerabile asupra sanatatii si mediului", a fost hotarata pe baza ansamblului emisiilor radioactive. Acestea reprezinta, potrivit autoritatilor japoneze, 370.000 de terrabecquerel pana in prezent, in timp ce, la Cernobil, s-au inregistrat 5,2 milioane de terrabecquerel, a precizat Flory.

AIEA a subliniat, in mai multe randuri, ca accidentul de la Cernobil, cel mai grav accident nuclear din istorie, a fost cauzat de o eroare umana si o eroare de conceptie, in timp ce criza de la Fukushima a survenit in urma unui cutremur si unui tsunami de o putere neobisnuita.

Sursa foto: asiaone.com

Bogdan Tupilat

Cititi si:

Centrala nucleara Fukushima este noul Cernobil? Alerta nucleara a fost ridicata la nivelul 7, ca in cazul centralei din Ucraina

Iodul radioactiv depistat in lapte si apa de ploaie, la Slanic, nepericulos si fara legatura cu norul de la Fukushima

Zona de evacuare din jurul centralei nucleare Fukushima, extinsa de Guvernul japonez

spot_img

Ultimele știri