Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Airbike, bicicleta scoasa la imprimanta

Specialistii britanici in aeronautica au creat prima bicicleta care poate fi trasa la imprimanta. Bicicleta este realizata din nylon, avand o greutate cu 65% mai redusa decat bicicletele din aluminiu sau otel, fiind insa la fel de rezistenta ca acestea, relateaza „Daily Mail”.

Bicicleta este o recenta inovatie a specialistilor in aeronautica militara din Bristol, Marea Britanie, si poate fi „tiparita” direct de pe un computer folosind o tehnologie pe cat de simpla, pe atat de eficienta. Noua tehnologie are aplicatii in mai multe domenii industriale, precum aerospatiala sau industria motoarelor.

Designul bicicletei, realizat intr-un program pe calculator, este trimis catre o imprimanta 3D, care are ca metoda de tiparire topirea cu ajutorul laserului a pudrei fine de nylon.

In proces se mai poate folosi si carbon, plastic sau metale precum titaniu sau aluminiu.

Aceeasi metoda este folosita si pentru realizarea rotilor, a rulmentilor sau a axului bicicletei.

Cantitati reduse de deseuri

Computerul descompune designul 3D in mai multe straturi bidimensionale, iar raza laser a imprimantei topeste pudra materialului pe aceste straturi, operatia fiind repetata pentru fiecare strat in parte.

Acest proces de fabricare necesita doar o zecime din materialul folosit in constructia cu metode traditionale, fapt ce reduce cantitatea de deseuri.

“Posibilitatile acestei noi tehnologii sunt imense si vor schimba domeniul industrial. Avantajele acestei tehnologii sunt evidente si la realizarea produselor foarte complexe, deoarece acestea nu aduc cu sine si costuri suplimentare”, explica inginerul sef Andy Hawkins, de la institutul European Aeronautic Defence and Space din Bristol.

Liviu Stoica

spot_img

Ultimele știri