Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Aisberguri gigantice in Antarctica, create de tsunami (Video)

Tsunamiul care a lovit Japonia in 11 martie a creat aisberguri gigantice in Antarctica, regiune polara care se afla la o distanta de 13.000 de kilometri de arhipelagul nipon, a anuntat NASA care a facut publice imagini surprinse pe 12 martie de satelitul Envisat.

Tsunamiul din 11 martie a propagat valuri care care au creat aisberguri-gigant, prin detasarea platformelor de gheata care se afla in prelungirea calotei glaciare din Golful Sulzberger.

Cateva zile mai tarziu, pe 16 martie, acestea pluteau in Marea Ross, mare periferica, situata in Oceanul Antarctic, langa Antarctida.

Cel mai mare aisberg avea dimensiuni mai mari decat orasul Manhattan, iar grosimea sa era in jur de 80 de metri, potrivit informatiilor oferite de echipa NASA, care a analizat imaginile surprinse de satelit.

Seismul, cu magnitudine 9, din Japonia a generat valuri imense care s-au propagat de-a lungul Oceanulu Pacific, pana in Antarctica, unde masurau 30 de centimetri inaltime.

Miscarea lor, de jos in sus, a fost suficienta pentru a crea tensiuni in structura rigida a ghetii, provacand detasarea unor blocuri mari de gheata, precizeaza NASA intr-un comunicat.

Studiul a fost efectuat sub conducerea glaciologului Kelly Brunt de la Goddard Space Flight, NASA, si a fost publicat in „Journal of Glaciology”.


Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri