Alternativa la antibioticele care nu mai pot lupta cu infectiile, descoperita de cercetatori

Antibioticele sunt una dintre cele mai importante realizari ale stiintei medicale. Insa in ultima perioada aceasta arma incepe sa piarda batalia cu bolile infectioase, deoarece bacteriile dezvolta o rezistenta din ce in ce mai mare la antibiotice. Insa cercetatorii nu stau degeaba, ei lucreaza acum la un inlocuitor al penicilinei si a altor antibiotice.

Tot mai multi agenti patogeni devin imuni la antibiotice, iar unele bacterii deja nu mai pot fi combatute. Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat un avertisment in privinta acestei rezistente la medicamentele care erau in trecut atat de eficiente.

Margaret Chan, directorul general al OMS, a subliniat faptul ca, daca nu sunt luate rapid masuri in acest sens, in curand nu vor mai putea fi tratate infectiile. Astfel, potrivit statisticilor OMS, in 2010 aproximativ jumatate de milion de oameni au fost infectati cu o tulpina a tuberculozei rezistenta la majoritatea antibioticelor, iar o treime dintre cei infectati au murit. Organizatia spune ca aceasta crestere a rezistentei agentilor patogeni este atribuita utilizarii in exces a penicilinei si altor antibiotice.

Cercetatorii de la Institutul Fraunhofer pentru Terapie Celulara si Imunologie din Leipzig au descoperit o alternativa la antibioticele traditionale. In viitor peptidele antimicrobiale vor lupta in prima linie impotriva agentilor patogeni.

"Am identificat deja 20 dintre aceste scurte lanturi de aminoacizi care ucid numerosi microbi, precum si bacterii patogene care se gasesc in cavitatea bucala a oamenilor si provoaca degradarea dintilor. Chiar si foarte rezistentul stafilococ auriu nu este imun, si in testele noastre cresterea sa a fost inhibata considerabil", a declarat Dr. Andreas Schubert, group manager la institutul Fraunhofer IZI, citat de Medicalxpress.com.

Foto: Medicalxpress.com

spot_img

Ultimele știri