Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Amenzi de aproape 9 milioane de lei date de Garda de Mediu de la inceputul anului

La 8,9 milioane de lei se ridica amenzile pe care Garda Nationala de Mediu (GNM) le-a aplicat in numai o luna si jumatate, de la inceputul acestui an. In acest interval, comisarii de mediu au efectuat 7.083 de controale, au aplicat 531 de amenzi si au dat 327 de avertismente, se arata intr-un raspuns oferit de Grada Nationala de Mediu la solicitarea ”Green Report”.

Pana in prezent, comisarii nu au intocmit insa niciun dosar penal, nu au dat nicio dispozitie de incetare a activitatii, dar au dat dispozitii de sistare a activitatii in 11 unitati economice si au propus suspendarea a 2 autorizatii de mediu. Controalele s-au desfasurat in domeniul protectiei mediului si in domeniul habitatelor naturale, biodiversitatii si ariilor protejate.

Cele mai mari amenzi, fiecare in valoare de 100.000 lei, au fost aplicate companiei Chemistry Unit pentru nerespectarea conditiilor impuse prin autorizatia de mediu; societatii Ecorec, care administreaza groapa de gunoi de la Glina, tot pentru nerespectarea autorizatiei de mediu, si societatii Analco Aluminium, pentru nerespectarea masurilor impuse la ultimul control.

Loteria Romana a tras lozul necastigator

Loteria Romana a fost amendata de comisarii de mediu cu 10.000 lei pentru lipsa evidentei deseurilor generate, cat si pentru abandonarea acestora in locuri nepermise, iar Primaria Municipiului Iasi a luat amenda pentru nefinalizarea elaborarii registrului spatiilor verzi.

Nici Petrotel Lukoil, din judetul Prahova, nu a scapat de controalele Garzii si a fost amendata cu 50.000 lei pentru ca nu a luat masurile necesare pentru a preveni mirosurile provenite de la substantele folosite, iar OMV Petrom din Bihor a fost amendata cu 50.000 lei pentru nerespectarea masurilor impuse.

In cadrul celor 14 controale efectuate  in Delta Dunarii, comisarii GNM confiscat 38 de setci monofilament folosite la braconajul piscicol si 2 vintire.

GNM a promis in acest an peste 60.000 de controale

In 2010, Garda Nationala de Mediu (GNM) a desfasurat aproape 60.000 de inspectii in domeniul protectiei mediului, habitatelor naturale, biodiversitatii si ariilor protejate, iar numarul total al amenzilor s-a ridicat la peste 5.500, valoarea acestora insumand 77.304.190 lei.

Peste 12.000 de sesizari au fost primite de la cetateni, iar cele mai multe reclamau depozitarea necorespunzatoare a deseurilor, cat si probleme legate de poluarea fonica.

Daca in 2010 inspectiile pe care comisarii de mediu le-au facut la nivel national s-au ridicat la 59.614, in acest an si-au propus ca numarul controalelor sa depaseasca 60.000.

In vizorul Garzii de Mediu se afla institutiile publice care nu respecta Legea 132, care face referire la colectarea deseurilor in institutiile publice, societatile care gestioneaza deseurile din echipamente electrice si electrocasnice sau cei care sunt obligati sa respecte legislatia privind limitarea emisiilor de compusi organici volatili.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri