Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Anul 2010, cel mai cald pentru planeta

Expertii in clima considera ca au nevoie de timp pentru a putea explica temperaturile ridicate din primele sase luni ale lui 2010, considerate cele mai ridicate temperaturi inregistrate pe planeta pana in prezent, comenteaza AFP, citata de Mediafax.

Ei se intreaba daca "de vina" pentru producerea acestui fenomen sunt modificarile climatice, dar nu exclud nici alte cauze posibile, intre care fenomenul El Nino.

Din ianuarie si pana in iunie, temperatura medie pe glob, in oceane si pe uscat, a fost cea mai mare inregistrata vreodata, potrivit datelor Agentiei americane pentru Ocean si Atmosfera (NOAA). Aceasta a atins in medie 14,2 grade Celsius, cu 0,68 grade Celsius mai mult decat media inregistrata in secolul al XX-lea.

Valori maxime au fost inregistrate in special "intre aprilie si iunie in Europa Centrala, in partea de nord a continentului nord-american, nordul continentului sud-african, Africa de Vest si bazinul Caraibelor", a declarat Jean-Pierre Ceron, adjunctul directorului serviciului de climatologie din cadrul Meteo France. Iar "pana la sfarsitul primaverii, oceanele erau toate calde", a adaugat el.

Incalzire de 0,7 grade Celsius intr-un secol

Climatologii au raspuns ca este dificil, pentru moment, ca incalzirea globala sa fie considerata cauza temperaturilor-record, in pofida faptului ca aceste "temperaturi foarte ridicate sunt coerente cu ceea ce putem astepta", in opinia francezului Herve Le Treut. Potrivit NOAA, cele zece recorduri de temperatura globala, din 1880 si pana in prezent, au fost inregistrate toate in ultimii 15 ani.

"Tendintele legate de incalzirea climatica sunt evaluate in cadrul unor intervale de zece ani, si nu la o scara de cateva luni. Toate recordurile sunt facute sa fie depasite. Problema este sa aflam daca acest lucru se inscrie intr-o evolutie pe termen lung", a dezvaluit el.

Este insa dificil de luat in considerare incalzirea globala a planetei, cu 0,7 grade Celsius intr-un secol, in legatura cu emisiile de gaz de sera, si "fluctuatiile" climatului, cauzate de fenomene naturale.

"Eu compar acest lucru cu efectul unei marei. Daca sunteti pe plaja, iar valurile vin si se retrag, este foarte dificil sa stiti daca nivelul marii urca, doar privind valurile. Insa acest lucru nu impiedica nivelul marii sa creasca, putin cate putin, dar acest lucru este foarte dificil de detectat", a continuat el.

25 de ani de anomalie

Daca marea este modificarea climatica, valurile pot fi, spre exemplu, El Nino, un fenomen care a reaparut in Pacific in iunie 2009, dar a disparut in mai 2010.

"Oceanul Pacific se incalzeste si au loc fenomene de reajustare, care perturba toate tipurile de clima din zona intertropicala si chiar dincolo de aceasta", a declarat Le Treut, care atribuie, "in parte", recordurile din 2010 acestui fenomen natural.

In opinia climatologului britanic Andrew Watson, este vorba, fara indoiala, de efectele fenomenului El Nino.  "Noi stim ca, anul viitor, El Nino va fi, in mod global, cu mult mai cald decat in mod obisnuit. Acesta a fost cazul in 1998 (pana in prezent, anul in care s-au inregistrat cele mai ridicate temperaturi in primele sase luni), si a fost urmat de cel mai intens El Nino din secolul trecut", a declarat Watson.

"Climatul, contrar meteorologiei, vizeaza modificarile medii pe termen lung. Mai ales atunci cand trebuie sa tii cont de variatii de tip El Nino, care se pot manifesta timp de mai multi ani", a adaugat el.

Insa, in opinia acestuia, aceasta prudenta stiintifica nu pune in discutie existenta incalzirii climatice in curs. Potrivit NOAA, iunie 2010 a fost cea de a 304-a luna consecutiva cea mai calda la nivel global, in comparatie cu media inregistrata in secolul al XX-lea.

"Este, astfel, vorba despre 25 de ani de anomalie. In acest caz, vorbim deja despre climat, nu mai vorbim despre meteorologie. Lumea se incalzeste, intr-un ritm foarte rapid", subliniat el.

Met Office, serviciul meteorologic britanic, este de aceeasi parere. "In contextul (primului) deceniu al mileniului trei, cel mai cald inregistrat vreodata", datele record din 2010 "sunt un indiciu in plus asupra incalzirii climatului", a declarat Barry Gromett, purtatorul de cuvant al acestei institutii.

Foto: Boston News

spot_img

Ultimele știri