Aplicatii IT pentru “Ziua Mondiala a Apei”

Companiile au ales sa sarbatoreasca “Ziua Mondiala a Apei” prin lansarea unor aplicatii IT care sa ajute la constientizarea nevoii de apa la nivel global, precum si pe cea a consumului responsabil al acesteia.

Banca de Apa de la Coca Cola HBC

Coca-Cola HBC Romania, prin intermediul platformei RE Concept, lanseaza la apa aplicatia de Facebook "Banca de Apa" – https://apps.facebook.com/banca_de_apa/.

Aplicatia permite utilizatorilor de internet ca in baza ID-ului unic de pe Facebook sa depuna la banca un pahar de apa. Toate contributiile se strang timp de aproape 3 luni in seif, iar la finalul proiectului compania Coca-Cola HBC Romania va dona in mod real toata cantitatea de apa acumulata, in zone afectate de inundatii sau canicula extrema.

"Banca de apa" este unicul proiect non-profit care permite efectuarea de operatiuni bancare clasice prin utilizarea unei resurse vitale, nu a uneia financiare. Banca incurajeaza depunerile, constituie un depozit la termen in vederea acumularii, ofera creditare gratuita si pune la dispozitie cel mai transparent sold curent, contorizand cu exactitate cata apa s-a strans si aratand publicului cine a beneficiat de ea.

„Apa este vitala pentru viata, iar pentru Coca-Cola este cea mai importanta resursa. Inca din 2003 am derulat proiecte de reducere a consumului de apa, iar in 2007 Grupul Coca-Cola Hellenic, din care facem parte, a introdus dezvoltarea durabila ca parte a strategiei de afaceri. Asta inseamna ca fiecare angajat al nostru are in planul sau de evolutie un indicator de dezvoltare durabila cum ar fi, de exemplu, economia de apa. De la investitii in linii de imbuteliere noi si performante care reduc consumul de apa necesar unui litru de produs pana la proiecte speciale ca acesta, preocuparea pentru apa face parte din viata noastra de zi cu zi”, a declarat Laura Sgarcitu, specialist programe comunitare, Coca-Cola HBC Romania.

Calculeaza amprenta de apa

”We Eat Water” (Ne hranim cu apa) este o aplicatie dezvoltata de Fundatia We Are Water a companiei Roca, lider global în producția de obiecte sanitare si a fost creata special pentru a marca Ziua Mondiala a Apei, 22 Martie, urmand conceptul ales de ONU pentru 2012, ”Siguranta Apei si a Hranei”.

Aplicatia reuneste un mare numar de retete colectate din întreaga lume, clasificate dupa tara de origine si calculeaza amprenta de apa a fiecareia în litri, însemnând cantitatea de apa necesara pentru producerea, procesarea, transportul si prepararea alimentelor respective. De asemenea, utilizatorii pot afla amprenta de apa individiala a fiecarui ingredient. Aplicatia a fost dezvoltata pentru iPhone si iPad, costa 0,79 €, iar banii colectati vor fi folositi pentru sustinerea proiectelor si initiativelor Fundatiei We Are Water.

”Ne dorim ca aceasta aplicatie sa fie de ajutor în întelegerea cat mai clara a a impactului nostru asupra mediului. Credem ca este esential sa aflam practic, nu doar teoretic, cum influentam, fiecare dintre noi, lumea în care traim. Speram ca aplicatia sa ajute la intelegerea importantei amprentei de apa a hranei pe care o consumam în fiecare zi si poate la reducerea acesteia”, a declarat Andres Julve, communication area manager, brand & communication, Roca.

Fotografii pentru "Ziua Mondiala a Apei"

De asemenea, pentru a marca “Ziua Mondiala a Apei”, Comisia Europeana a demarat un proiect simbolic prin care invita toti oamenii pasionati de fotografie si nu numai, sa trimita imagini care sa surprinda ce semnifica apa pentru fiecare.

Fotografiile pot include orice face referire la apa – de la o cascada, la un cub de gheata, la o ceasca de cafea dimineata, la imagini abstracte, dans in ploaie.

Cei care sunt interesati pe de acest demers pot trimite imaginile pe Twitter cu hashtag-ul watermatters, sau pe Facebook, prin aplicatia World Water Day de pe pagina Generation Awake.

“Obiectivul acestui proiect este de a implica un numar cat mai mare de cetateni europeni sa devina constienti asupra importantei apei si conservarii ei”, au spus reprezentantii Comisiei Europene.
 

Stiati ca …

Pentru a produce hrana necesara unei persoane intr-o zi sunt necesari intre 2.500 si 5.000 de litri de apa, iar astazi siguranta acestei cantitati nu mai este garantata.

Productia unui kilogram de carne de vita necesita consumul a 15.000 de litri de apa, iar un kilogram de grau ”consuma” 1.500 de litri.

Securitatea hranei va exista atunci cand intreaga lume va avea acces la hrana suficienta, sigura si hranitoare.

Accesul facil la apa este invers proporțional cu nivelul de malnutriție.

Lipsa apei este principala cauza a foametei si malnutritiei, in special in zonele unde oamenii depind de agricultura pentru propria hrana.

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri