Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Autoritatile sunt obligate sa implementeze sisteme de colectare selectiva, din 2012

Autoritatile locale au obligatia sa aiba, incepand cu anul viitor, sisteme de colectare selectiva in localitati. De asemenea, in cazul deseurilor abandonate, primariile sunt obligate de legislatie sa le colecteze, sa le trateze si ulterior sa ia masuri impotriva poluatorului, potrivit directorului Directiei Gestiune Deseuri si Substante Periculoase din cadrul Ministerului Mediului, Ionut Georgescu.

”Cine plateste costurile? Totul este platit de cetatean. Conteaza cum – direct sau indirect -, o data catre autoritatea publica locala pentru serviciul de salubrizare si prin taxele incluse in pretul produselor”, a explicat Georgescu.

Potrivit acestuia, colectarea selectiva se face, potrivit directivei, pe minim patru fractii, dar in realitate acestea sunt cinci: sticla, plastic, hartie, metal si, in plus, fractia biodegradabila, care polueaza cel mai tare deseurile municipale.

Raspundere penala pentru poluatori

”Avem o lege in Parlament privind raspunderea penala coroborata cu protectia mediului care devine din ce in ce mai importanta si trece de la contraventie la infractiune”, a mai spus reprezentantul Ministerului Mediului.

In paralel, poluatorii trebuie sa se pregateasca sa scoata din buzunar mai multi bani pentru deseurile care ajung la groapa de gunoi. In acest sens, autoritatile sustin ca modificarile legislative vor avea ca efect cresterea eficientei colectarii selective, reducerea cantitatilor de gunoi depozitat si fonduri mai mari la bugetul pentru mediu, ce ar putea ajunge la fonduri de 200 milioane euro anual pana in 2020.

Taxa de depozitare planificata de Guvern pentru deseurile municipale va creste in urmatorii ani:

  • 2012 – 20 euro/tona
  • 2014 – 40 euro/tona
  • 2020 – 60 euro/tona
  • 2025 –  100 euro/tona

Si constructorii vor plati mai mult pentru  deseurile pe care le genereaza in cazul in care nu le valorifica. Taxa de depozitare a deseurilor din construnctii ar putea ajunge la 200 euro/tona.

Sursa foto: cristv.ro

Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri