Belgia renunta la energia nucleara

Belgia este cea de a treia tara europeana decisa sa renunte la energia nucleara, informeaza organizatia Greenpeace.

Negocierile pe acest subiect, finalizate printr-un acord, s-au purtat in Belgia simultan cu discutiile pentru formarea Guvernului.

Statul belgian a decis adoptarea unei legi propuse in anul 2003, conform careia cele sapte reactoare nucleare comerciale vor fi oprite. Trei reactoare vor fi inchise in 2015, iar restul – intre anii 2022 si 2025.

Negociatorii au avut in vedere asigurarea unei perioade de tranzitie, necesara pentru restructurarea sistemului energetic.

Pentru a compensa energia furnizata de vechile reactoare, Belgia va urmari cresterea eficientei energetice si crearea unui mix energetic bazat pe energie regenerabila si gaz, precum si modernizarea infrastructurii energetice.

Primul reactor nuclear comercial din Belgia a intrat in functiune in anul 1974. 

Dupa Germania si Elvetia, Belgia este cea de-a treia tara din Europa care anunta abandonarea energiei nucleare, atat datorita riscurilor legate de sanatatea populatiei si mediu, cat si din considerente de ordin economic.

In schimb, Romania negociaza cu investitori chinezi si coreeni construirea unor noi reactoare nucleare, dupa ce investitorii europeni au ales sa abandoneze proiectul de la Cernavoda.

Mihai Diac

Foto: www.belgia.ro/

Citeste si:

Renuntarea la energia nucleara va costa Germania 335 miliarde euro

Realitatea.net: Deputatii elvetieni aproba abandonarea progresiva a energiei nucleare

spot_img

Ultimele știri