Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Biodiversitatea Europei, din ce in ce mai putina si mai sensibila

Europenii nu vor reusi sa isi atinga tinta de limitare a diminuarii biodiversitatii pe care si-au propus-o pentru 2010, arata un studiu al Agentiei Europene de Mediu, publicat cu ocazia Zilei Internationale a Biodiversitatii (22 mai). Studiul arata ca biodiversitatea europeana se afla in continuare sub presiune si ca masurile luate pana acum, desi implementate cu succes in anumite zone, nu sunt suficiente pentru a limita disparitia speciilor de plante si animale. VEZI STUDIU

Impactul schimbarilor climatice asupra biodiversitatii abia incepe sa fie resimtit, insa implicatiile majore ale acestui fenomen nu au fost inca recunoscute pe deplin, sustin realizatorii studiului. Multe ecosisteme sunt degradate, ceea ce le reduce capacitatea de a raspunde la viitoarele socuri, cum ar fi incalzirea globala.

Pentru a limita pierderile de biodiversitate sunt necesare actiuni specific in multiple regiuni, dar si schimbari in comportamentul oamenilor, atat in viata de zi cu zi, cat si in industrie.

Potrivit unui set de 26 de indicatori analizati de Agentia Europeana de Mediu, a existat un oarecare progress in limitarea pierderii de biodiversitate. Cu toate acestea, in ansamblu, situatia celor mai multe specii de plante si animale este ingrijoratoare, deoarece a crescut riscul de disparitie.

Printre progresele inregistrate se numara protejarea habitatelor de pe 17% din teritoriul Uniunii Europene prin programul Natura 2000 si a altora, de pe 16% din suprafata UE, prin instrumente la nivel national. In acelasi timp, 40-85% dintre habitatele din Europa se afla intr-un stadiu nefavorabil de conservare, situatie intalnita si la 40-70% dintre speciile de animale.
 

spot_img

Ultimele știri