Blaze, dispozitivul care poata salva viata biciclistului in trafic

Un dispozitiv inventat de o studenta britanica de design ar putea rezolva o parte din problemele celor care se tem sa mearga cu bicicleta in oras. 

Multi oamani evita sa mearga cu bicicleta din cauza traficului intens si a soferilor neatenti, ceea ce este de inteles: bicicletele ofera mai putina protectie decat masinile, sunt silentioase si mici, ceea ce le face greu de observat de catre conducatorii auto. 

Dispozitivul se numeste BLAZE si atentioneaza soferii de prezenta unui ciclist proiectand o imagine laser pe carosabil, la cativa metri in fata bicicletei. 

”80% din accidentele in care sunt implicati biciclisti au loc atunci cand ciclistii se deplaseaza inainte, iar soferii vireaza si intra in ei”, explica Emiliy Brooke, studenta a Facultatii de Design la Universitatea din Brighton. 

”In majoritatea cazurilor, incidentele au loc pentru ca autorii nu s-au asigurat uitandu-se in laterala autovehiculului. Dovezile stranse in urma accidentelor au aratat ca soferii pur si simplu nu vad bicicletele pe strazi”, a mai spus tanara. 

Ideal pentru biciclete, motociclete si scutere

Tanara a proiectat BLAZE pentru a face biciclistii vizibili in trafic. Dispozitivul se monteaza pe ghidonul bicicletei (sau al motocicletei ori scuterului) de unde proiecteaza un simbol luminos, de culoare verde, la cativa metri in fata ciclistului. 

Ideea este ca soferii, chiar daca nu vad biciclistul care se afla in punctul mort, sa observe imaginea si sa realizeze ca exista o bicicleta in apropierea masinii sale. 

Pentru realizarea dispozitivului, Brooke a consultat experti in siguranta traficului din cadrul autoritatilor locale si de la companiile de transport, precum si psihologi. Inventia i-a adus o bursa de studii la Babson College din Massachusetts, unde isi va dezvolta produsul. 

Foto: University of Brighton

Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri