Britanicii au descoperit un "medicament minune" care poate vindeca majoritatea tipurilor de cancer

Cercetatorii britanici au descoperit un „medicament minune” care poate avea un rol dublu – trateaza cancerul mamar si, in plus, poate fi utilizat ca o arma impotriva tumorilor canceroase.

Astfel, oamenii de stinta au descoperit o cale de a transforma pastilele impotriva cancerului de san intr-un tratament eficient impotriva altor tipuri de cancer. Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unor noi medicamente care inlocuiesc multitudinea de tratamente in acest sens si vindeca mai multe tipuri de tumori, sustin cercetatorii de la Universitatea Newcastle.

Mai mult, scrie Daily Mail, efectele secundare, in urma administrarii sale, sunt minime.

Descoperirea se bazeaza pe o familie de medicamente denumite inhibitori PARP, ce trateaza cancerul si afecteaza modul in care celulele canceroase se regenereaza.

Acestea au ca tinta formele ereditare ale cancerului de san, precum si tumorile ovariene sau de prostata, folosind ajutorul aceleiasi gene. Medicamentele prezinta un interes aparte pentru doctori deoarece se focalizeaza pe tumoare  si o distrug fara a afecta celulele sanatoase. Ceea ce inseamna ca pacientii nu mai sufera de aceleasi efecte secundare dure, asa cum se intampla in cazul radioterapiei, in urma careia celulele sanatoase sunt afectate.

Medicamentul exploateaza „calcaiul lui Ahile” al formelor ereditare de cancer mamar. Acesta este cauzat de un defect al genei denumite BRCA1, care limiteaza abilitatea celulelor de a-si reface ADN-ul. Celulele sanatoase au doua moduri de a-si repara pagubele, insa celulele tumorilor BRCA au unul singur.

Inhibitorii PARP blocheaza singura cale ramasa, oprind inmultirea acestor celule, si conducand in cele din urma la distrugerea lor.

Unele tumori mamare, ale ovarelor si de prostata au aceste gene BRCA cu defecte. Cercetarile ulterioare vor permite utilizarea medicamentelor la tumori care nu au aceasta problema genetica, recreand eficient defectul.

Foto: obesityfacts.com.au

Florin Tulbure

Citeste si:

Viata la oras afecteaza creierul: Risc dublu de schizofrenie in mediul urban

Material care regenereaza pielea si vindeca ranile adanci, dezvoltat de cercetatori

Doua ore de televizor pe zi cresc riscul de diabet si boli cardiovasculare

spot_img

Ultimele știri