Britanicii vor construi cea mai inalta turbina eoliana din lume. Vezi cati metri va avea. 

Institutul de Tehnologii Energetice din Marea Britanie intentioneaza sa dubleze capacitatea celei mai puternice turbine existente in prezent, construind un dispozitiv urias, informeaza ecoseed.com.

Turbinele moderne de productie a energiei eoliene au deja paletele cat aripile unor avioane, ce se pot roti cu o viteza de pana la 200 metri pe ora.  

Turbine mai mari inseamna mai multa energie. In prezent, cea mai voluminoasa turbina functionala are o inaltime de 60 de metri. „Monstrul” pe care britanicii intentioneaza sa-l construiasca va avea circa 90 de metri, care este inaltimea aproximativa a unei cladiri cu 35 de etaje. 

Turbine mai mari, electricitate mai ieftina

„Acest proiect se bazeaza pe studiile noastre care au aratat ca cea mai eficienta turbina este cea cu o capacitate de 8-10 MW, care are nevoie de palete mult mai mari decat cele folosite in prezent”, a explicat directorul executiv al institutului, David Clarke.

El a mentionat ca investitia in acest proiect este un pas important pentru intreaga industrie, deschizand calea pentru constructia unor turbine mai eficiente, care vor reduce costurile energiei electrice. 

O singura turbina gigantica va furniza echivalentul energetic a 2 milioane de barili de petrol, pe durata sa de viata. 

Proiectul este sustinut de guvernul britanic si, in mod curios, de compania petroliera Royal Dutch Shell, in pofida faptului ca astfel de turbine scad interesul pentru combustibili conventionali. 

Foto: treehugger.com

Raluca Petrescu

Cititi si:

Concurs foto de Ziua Vantului: o poza cu o turbina eoliana iti poate aduce 300 de euro

Elvetienii investesc intr-o fabrica de turbine eoliene in Constanta 

spot_img

Ultimele știri